TÜRK ÜLKELERÝ
23.08.2017

Resmi Adý: Azerbaycan Cumhuriyeti

Baðýmsýzlýk Tarihi: 30 Aðustos 1991

Yeri: Kafkaslarda yer alan Azerbaycan Cumhuriyeti’nin batýsýnda Ermenistan, kuzeybatýsýnda Gürcistan, doðusunda Hazar Denizi, kuzeyinde Rusya Federasyonuna baðlý Daðýstan, güneyinde Ýran, güneybatýsýnda Türkiye bulunmaktadýr. 44-52 doðu boylamlarý, 38-42 kuzey enlemleri arasýnda yer almaktadýr.

Baþkenti: Bakü (Nüfus: 2.100.000)

Yüzölçümü (km²) : 86.600

Önemli Þehirleri: Gence, Sumgayýt, Kuba, Mingeçevir, Alibayramlý, Þusa, Þeki, Lankeran.

Dili: Türkçe

Para Birimi: Manat

Önemli Nehirleri: Kür, Aras, Alazani, Samur, Terter, Kanýk, Genceçay ve Beylegan

Önemli Gölleri : :Dünyanýn en büyük gölü Hazar Denizi (Yüzölçümü 400.000 km2, derinliði 1025 m), Sarýsu, Aðgöl, Aðzýbirçala, Mehman,Büyükþor, Hacýkabul.

Ýklimi: Kuru ve subtropikal karakterdedir. Kuzey bölgesinde kuru karasal iklim hâkimdir.

Yeraltý Kaynaklarý: Petrol, doðalgaz, kurþun, çinko, bakýr, demir cevheri, barit, alünit, kobalt, arsenik, mermer, kireç taþý, siyanit, maden ve kaya tuzu.

Temel Tarýmsal Ürünleri: Üzüm, pamuk, tütün, çay, patates, sebze ve meyve.

Temel Sanayi Dallarý: Petrol araþtýrma, sondaj makineleri üretimi, petro-kimyasallar, yiyecek ve içecek, tekstil, elektronik ve metal iþleme.

Nüfus:

Toplam: 8.202.500

Kadýnlar: 4.023.000

Erkekler: 4.179.500

Kent Nüfusu : %52

Kýrsal Kesim Nüfusu : % 48

Nüfus Artýþ Hýzý : % 08

Nüfus Yoðunluðu: 92 (Kiþi/km²)

Nüfusun Kompozisyonu:

Azeri: % 90

Diðer (Rus, Talýþ, Lezgi, Yahudi, Ermeni, Gürcü, Tat ve Kürt): %10

Nüfusun Özellikleri

Ortalama Yaþam Süresi :71,3 (yýl)

Erkeklerde: 68,6

Kadýnlarda: 74,6

Bebek Ölüm Oraný : % 020

Ýþsizlik Göstergeleri:

Toplam iþsiz sayýsý: 50.963

Kadýnlar: 27.875

Erkekler: 23.088

Ýþsizlerin Toplam Çalýþabilir Nüfusa Oraný: % 1.20

Eðitim:

Okur Yazarlýk Oraný: % 99

Saðlýk:

Doktor Sayýsý: 29.090

Diþ Hekimi Sayýsý: 2.280

Saðlýk Personeli: 60.300

Hastane Sayýsý: 740

Poliklinik Sayýsý: 1.620

Eczane Sayýsý: 1.615

Bir Hekime Düþen Hasta Sayýsý: 278

Politik Yapý:

Azerbaycan Cumhuriyeti 12 Kasým 1995 tarihinde referandum ile kabul edilmiþ olan Anayasa ile idare edilmektedir. Bu anayasaya göre Azerbaycan demokratik, laik ve üniter bir cumhuriyettir. Kuvvetler ayrýlýðý prensibini benimsemiþ, yasama yetkisi Milli Meclis’e, yürütme yetkisi Cumhurbaþkanýna, yargý yetkisi de baðýmsýz mahkemelere verilmiþtir. Cumhurbaþkaný hem devletin hem de icranýn baþýdýr.

Cumhurbaþkaný:

Beþ yýl süre ile ve oylamaya katýlanlarýn üçte iki oy çoðunluðu ile seçilir. Görev süresi 5 yýldýr.

Milli Meclis:

100’ü tek adaylý seçim bölgelerinden seçilen, 25’i ise parti listesinden gelen 125 üyeden oluþmaktadýr. Görev süresi 5 yýldýr.

Ýdari Yapý:

Azerbaycan Cumhuriyeti “Rayon” adý verilen idari bölgelere ayrýlmýþtýr ve 59 rayon (bölge),, 11 þehir ve Nahçývan Özerk Cumhuriyeti’nden oluþmaktadýr. Bakü ve Gence kendilerine baðlý Rayonlarý bulunmasý sebebiyle Büyükþehir olarak tanýmlanmaktadýr. Rayonlarýn yürütme yetkileri münhasýran Cumhurbaþkaný tarafýndan atanan “Ýcra Hâkimleri” (Ýcra Baþçýsý) tarafýndan kullanýlmaktadýr. 12 Aralýk 1999 tarihinde, ilk yerel seçimler yapýlmýþ ve Ýcra Hâkimiyeti sistemi ile birlikte belediye sisteminin de uygulamasýna geçilmiþtir.

TÜRK HAREKETÝ

Bu yazı 4977 kez okundu.

Avrupa Birliðine benzer bir Türk Birliðinin kurulmasýný onaylýyormusunuz?

Türk Hareketi Derneði-THD © 2016 |Web Sitemiz Türk Hareketine Aittir Ýzinsiz ve Kaynak gösterilmeden kullanýlamaz.