TÜRK HAREKETÝ TÜZÜÐÜ

TÜRK HAREKETÝ TÜZÜÐÜ

TÜRK HAREKETÝ TÜZÜÐÜ haberinin gerçek görüntüsü.

Yazdır

2017-08-08 21:33

DERNEÐÝN ADI MERKEZÝ ÞUBESÝ

Madde 1- Derneðin Adý         : Türk Hareketi Derneði

     Derneðin Kýsa Adý            : THD

 

DERNEÐÝN MERKEZÝ

Madde 2- Derneðin Merkezi : Ankara´dýr.

 

DERNEÐÝN ÞUBESÝ

Madde 3- Derneðin Þubesi    : Dernek Yurt içi ve Yurt dýþýnda gerekli görülen yerlerde þube açar.

 

DERNEÐÝN AMACI VE BU AMACI GERÇEKLEÞTÝRMEK ÝÇÝN DERNEKÇE SÜRDÜRÜLECEK ÇALIÞMA KONULARI VE ÇALIÞMA BÝÇÝMLERÝ

 

DERNEÐÝN AMACI

Madde 4- Derneðin Amacý;

 

a)      Türkiye Cumhuriyeti Devletinin kuruluþ felsefesinin, Türk Devleti ve Milletinin temel ve esasýný teþkil eden Türk Milliyetçiliðinin baþta bilim ve teknoloji, kültür, eðitim ve siyaset olmak üzere her alan ve meslekte bir ideal ve ülkü olmasý ve geliþmesi için her türlü faaliyetlerde bulunmak. Milliyetçi çözüm yollarý ve politikalar üreterek bunlarý kamuoyuna sunmak. Bu çizgideki idealist insanlarý bir araya getirmek, bunlarýn çalýþma ve ürünlerini halka arz etmek, bu surette anayasamýzýn deðiþmeyen temel baþlangýç hükümleri doðrultusunda ve cumhuriyet rejimi altýnda Türk Milletinin ve devletinin ilelebet var olmasý ve giderek güçlenmesine yardýmcý olmaktýr.

 

b)      Türk devlet ve topluluklarý arasýnda dostluk, kardeþlik ve iþbirliðini geliþtirmek. Bu amaçla Türkiye’de ve diðer Türk Ülkelerinde kurultaylar tertiplemek. Kurultaylarýn aldýðý kararlarý deðerlendirmek ve uygulamaya geçirmeye çalýþmak. Karþýlýklý eðitim, sanat, spor, kültür vb. alanlarda bilimsel çalýþmalar yapmaktýr.

 

DERNEK BU AMACINI GERÇEKLEÞTÝRMEK ÝÇÝN

                         

Madde 5- Derneðin Çalýþma Þekli ve Alanlarý: Derneðin amacýný gerçekleþtirmesi için sürdüreceði çalýþma konularý, çalýþma biçimleri ve faaliyet alanlarý aþaðýya çýkarýlmýþtýr.

 

a)      Dernek amaçlarýnýn geliþtirilmesi, uygulanmasý ve yaygýnlaþtýrýlmasý için kongre, seminer, konferans, açýk oturum, panel, sergi ve benzeri toplantýlar düzenler.

b)      Kanun ve mevzuatýn öngördüðü yetkili resmi mercilerden izin almak þartýyla yurtdýþý bilimsel çalýþmalar yapar, yaptýrýr, burslar verir. Yurt içinde ve gerektiði takdirde kanun ve mevzuatýn öngördüðü yetkili resmi mercilerden izin almak þartýyla yurtdýþýnda bu tür çalýþmalara katýlýr.

c)      Amaçlarýna uygun kitap, broþür, gazete, dergi, kaset gibi iletiþim ve bilgi araçlarý basar, yayýnlar, hazýrlar ve daðýtýr. Yapýlacak olan yayýnlarý destekler.

d)      Dernek amacýný gerçekleþtirebilmek için gelir getirici, kaynak yaratýcý iktisadi, sanayi ve ticari iþletmeler kurar. Danýþmanlýk yapar, yurtiçi ve gerektiðinde kanun ve mevzuatýn öngördüðü yetkili makamlardan izin almak þartýyla yurtdýþý ortak pazarlama ve üretim birimleri kurar ve iþletir.

 

 

 

e)      Dernek, Bilim, edebiyat, sanat, tanýtým alanlarýnda uluslar arasý düzeyde araþtýrma ve çalýþmalarda bulunur ve ayný amaçlý uluslar arasý kuruluþlarla iþbirliði yapmak üzere kendisine baðlý merkezler kurar. Bu merkezlerin çalýþmasý, yönetim ve denetimi ile ilgili hususlarý, dernek Yönetim Kurulunca kabul edilecek ve ülke kanunlarýna uygun biçimde hazýrlanacak yönetmeliklerle düzenler.

f)       Dernek kendisine baðlý, amacýna uygun biçimde çalýþmalarda bulunacak, araþtýrma ve uygulama kurumlarý açabilir, bu tür kurumlarýn çalýþmalarýný ve araþtýrmalarýný destekleyebilir.

g)      Her alan ve meslekte milliyetçi insanlarý araþtýrýp tespit eder ve bunlarýn çalýþma ve ürünlerini kamuoyuna tanýtýr ve sunar.

h)      Basýn ve Televizyon yolu ile Türk kültürünü, adet ve örflerini halka ulaþtýrýr ve bu konuda halkýn bilinçlenmesini saðlar.

i)        Her düzeydeki eðitici ve öðretici kuruluþlarla iþbirliði yaparak genç kuþaklara ve bilhassa yeni yetiþen gençlerimize ve çocuklarýmýza Türk kültürünün önemini anlatýr ve öðretici olmak için faaliyette bulunur.

j)       Meslek ve sahalarýnda baþarýlý olmuþ milliyetçi kiþilere burs ve teþvik primleri verir.

k)      Kamu kurumlarý, yerel yönetimler ve bunlarýn kurduklarý birlikler, odalar, sendikalar ve diðer sivil toplum örgütleri ile iþbirliði ve koordinasyon saðlanarak daha etkin ve verimli çalýþmalar yapar, projeler sunar.

l)        Yurt içine ve kanun ve mevzuatýn öngördüðü yetkili makamlardan izin almak þartýyla yurt dýþýnda gerekli görüldüðü il ve ilçelerde þubeler açar.

m)    Üyeler arasýnda beþeri münasebetlerin geliþtirilmesi ve devam ettirilmesi için yemekli toplantýlar, konser, balo, tiyatro, sergi, spor, gezi vb. etkinlikler düzenler. Üyelerin bu tür etkinliklerden yararlanmalarýný saðlar.

n)      Dernek faaliyeti için ihtiyaç duyulan taþýnýr, taþýnmaz mal satýn alýr, satar, kiralar, kiraya verir ve taþýnmazlar üzerinde ayni hak tesis eder.

p)      Dernek amacýnýn gerçekleþmesi için gerek görülmesi halinde, 5072 sayýlý Dernek ve Vakýflarýn Kamu Kurum ve Kuruluþlarý ile Ýliþkilerine Dair Kanun hükümleri saklý kalmak üzere, kamu kurum ve kuruluþlarý ile görev alanýna giren konularda ortak projeler yürütür.

r)      Derneðin amacýna uygun teþkilatlar, þirketler, eðitim kurumlarý, araþtýrma kurumlarý, ajanslar, üretim ve pazarlama üniteleri kurar ve iþletir.

s)       Üye aidatlarý gelirleri dýþýnda Dernekler Kanununa uygun olmak üzere her türlü gelir getirici faaliyetlerde bulunur.

 

Madde 6- Dernek Üyeliði: Fiil ehliyetine sahip bulunan ve derneðin amaç ve ilkelerini benimseyerek bu doðrultuda çalýþmayý kabul eden ve yasalarýn öngördüðü koþullarý taþýyan her gerçek ve tüzel kiþiler derneðe üye olma hakkýna sahiptir.

      Derneðin asil ve fahri olmak üzere iki tür üyeliði vardýr.

 a) Asil Üyeler,

 b) Fahri üyeler,

  

a)      KURUCU ÜYELER: Ýþbu dernek tüzüðünde kurucu olarak gösterilen kiþilerdir. Kurucu üyeler derneðin ayný zamanda asil üyeleridir.

 

b)      ASÝL ÜYELER:  Derneðin amaçlarýný kabul eden, dernek kurma hakkýna haiz kiþiler derneðe asil üye olabilirler. Derneðe üye olacaklarýn, dernekler yasasýna göre üyeliðe engel hali olmayan, medeni haklarý kullanma ehliyetine haiz ve on sekiz (18) yaþýný bitirmiþ T.C. tabiiyetli olmalarý gereklidir. Derneðe asil üye olacak gerçek kiþiler giriþ aidatlarý ile birlikte yazýlý olarak baþvuru yapmalarý gerekmektedir. Derneðe asil üye olacaklar en az bir (1) asil üye tarafýndan tanýtýlmalýdýr. Tanýtýlan üye hakkýnda yönetim kurulu üyelerinin çoðunluðu ile otuz (30) gün içerisinde karar alýnýr. Sonuç yazý ile taraflara bildirilir. Baþvurusu kabul edilen üye “Üye Kayýt Defterine” kaydedilir. Dernek asil üyeleri eþit haklara sahiptir. Derneðin faaliyetlerine ve yönetimine katýlma haklarý vardýr. Yabancýlarýn derneðe üye olabilmeleri için Türk vatandaþlarýnda aranan þartlardan baþka o yabancýnýn Türkiye’de ikamet etme hakkýna sahip bulunmasý da gereklidir. Türk soylu yabancýlarýn üyeliði Türk vatandaþlarýnýn üyelik hükümlerine tabidir. Asil üyeler, Yönetim kurulunun oybirliði ile alacaðý bir kararla üyelik sýfatýný kaybederler. 

Asil üyenin üyeliði, Yönetim kurulunca bu sýfatlarýna son verilmedikçe hayatlarý boyunca devam eder. Asil üyelikten kendi isteði ile istifa eden veya vefat eden üyenin üyeliði de kendiliðinden düþer.

 

c)      FAHRÝ ÜYELER: Yönetim kurulunca saptanacak maddi katký taahhüdünde bulunan gerçek kiþilerdir. Fahri üyeler bu tüzükte gösterilen organlarda görev alamazlar ve oy kullanamazlar.

 

Madde 7- Üyelikten Ayrýlma.

    Her üye diledikleri zaman dernekten ayrýlma hakkýna sahiptir. Bu arzularýný yazý ile yönetim kuruluna bildirmeleri ve birikmiþ aidatlarýný ödemeleri gerekir.

 

Madde 8- Üyeliðe Son Verme.

    Üyelik için kanunda ve tüzükte aranan nitelikleri sonradan kaybedenlerin dernek üyeliði kendiliðinden sona erer. Bunun dýþýnda aþaðýdaki hallerde üyenin dernekten iliþiði kesilir.

      a. Aidatýný yönetim kurulunun talebine raðmen tebliðden itibaren otuz (30) gün içinde mazeretsiz olarak ödemeyenler,

     b. Yüz kýzartýcý veya aðýr cezayý gerektiren bir fiilden dolayý mahkum olduklarý sabit olanlar,

     c. Dernek tüzüðüne ve dernek organlarýnca verilen kararlara uymayanlar.

      d. (a) bendine göre dernekten çýkan/çýkarýlanlarýn yönetim kurulu kararý ile tekrar kayýtlarý yapýlabilir. Ancak bu (b) bendine girenleri kapsamaz.

      Dernekle iliþkisi kesilmesi gereken üyenin üyeliðe son verme þeklinde tecelli eden kararý Yönetim Kurulunca üyeye teblið edilir. Üye bu karara karþý Yönetim Kurulu kanalý ile Genel Kurula itiraz edebilir. Bu takdirde kesin karar ilki Genel Kurul toplantýsýnda alýnýr. Bu toplantýya, üyeliðine son veren üye ancak dinleyici olarak katýlabilir. Genel Kurul karar verirse, savunmasý dinlenir.

 

Madde 9- Üyelerin Yükümlülükleri.

    Asil üyeler bu tüzükte belirlenen üye aidatlarýný düzenli ödemekle yükümlüdürler. Dernek amacýnýn gerçekleþmesi ve borçlarýnýn karþýlanmasý için zorunlu ödentilere eþit olarak katýlýrlar. Dernekten çýkan veya çýkarýlan üyeler, üyelikte bulunduðu sürenin aidatýný vermek zorundadýr ve önceden derneðe yaptýklarý yardým, baðýþ ve aidatlarý isteyemezler ve dernek malvarlýðýnda hak iddia edemezler. Fahri üyeler aidat vermek zorunda deðildir.

    Üyeler, dernek düzenine uymak ve derneðe sadakat göstermekle yükümlüdürler. Her üye, derneðin amacýna uygun davranmak, özellikle amacýn gerçekleþmesini güçleþtirici veya engelleyici davranýþlardan kaçýnmakla yükümlüdür.

 

Madde 10- Derneðin Organlarý.

    Derneðin organlarý aþaðýda gösterilmiþtir.

a)      Genel Kurul,

b)      Yönetim Kurulu,

c)      Denetim Kurulu,

 

Madde 11- Genel Kurul.

    Genel Kurul, Asil üyeler ve þube delegelerinden oluþur. Derneðin en yetkili karar organýdýr.

 

      a. Ýlk Genel Kurul;

           Derneðin kuruluþ bildiriminde, tüzüðünde ve diðer belgelerinde kanuna aykýrýlýk veya noksanlýðýn bulunmamasý veya kanuna aykýrýlýk ve noksanlýðýn verilen süre içinde giderilmesi durumda, keyfiyetin derneðe yazýlý olarak bildirilmesinden itibaren altý (6) ay içinde ilk genel kurul toplantýsýný yapýlýr ve zorunlu organlarý oluþturulur.

      b. Genel Kurul Toplantýsý; (Olaðan Toplantý)

        (1) Dernek iki (2) yýlda bir Mayýs ayý içerisinde Yönetim Kurulunun tespit ve ilan edeceði tarihlerde olaðan,

         (2) Yönetim veya denetim kurulunun gerekli gördüðü hallerde veya dernek üyelerinden beþte birinin yazýlý isteði üzerine otuz (30) gün içinde olaðanüstü toplanýr.

      Genel kurul toplantýya Yönetim Kurulunca çaðýrýlýr.

 

      c. Olaðanüstü Toplantý;

      Genel Kurul, Yönetim veya Denetleme Kurulunun gerekli gördüðü hallerde veya dernek üyelerinin beþte birinin (1/5) yazýlý isteði üzerine, Yönetim Kurulunca bir ay içerisinde olaðanüstü toplantýya çaðýrýlýr.

      Olaðanüstü genel kurulu bir ay içerisinde toplantýya çaðýrmazsa Denetleme Kurulu veya toplantý isteðinde bulunan üyelerden birinin müracaatý üzerine mahalli sulh hukuk hâkimi duruþma yaparak dernek üyeleri arasýnda üç kiþilik bir heyeti, genel kurulu toplantýya çaðýrmakla görevlendirir.

 

     d. Çaðrý Usulü;

      Yönetim Kurulu dernek tüzüðüne göre genel kurula katýlma hakký bulunan üyelerin listesini düzenler, genel kurula katýlacak üyeler en az on beþ (15) gün önceden günü, saati, yeri ve gündemi mahalli bir gazetede veya derneðin internet sayfasýnda ilan edilmek, yazýlý olarak bildirmek, üyenin bildirdiði elektronik posta adresine ya da iletiþim numarasýna mesaj göndermek veya mahalli yayýn araçlarýný kullanmak suretiyle toplantýya çaðrýlýr. Dernek panosuna da ilan metni aynen asýlýr.

      Olaðan ve olaðanüstü kongrelerde çoðunluk saðlanamamasý sebebiyle toplantý yapýlmazsa ikinci toplantýnýn hangi gün, saat ve yerde yapýlacaðý da belirtilir. Ýlk toplantý ile ikinci toplantý günü arasýnda býrakýlacak zaman yedi (7) günden az, atmýþ (60) günden fazla olamaz.

      Toplantý, çoðunluk saðlanamamasý sebebinin dýþýnda baþka bir nedenle geri býrakýlmýþsa, bu durum geri býrakma sebepleri de belirtilmek suretiyle, ilk toplantý için yapýlan çaðrý usulüne uygun olarak üyelere duyurulur. Ýkinci toplantýnýn geri býrakma tarihinden itibaren en geç altý (6) ay içerisinde yapýlmasý zorunludur. Üyeler ikinci toplantýya yukarýda belirtilen esaslara göre yeniden çaðýrýlýr.

      Genel Kurul toplantýsý bir defadan fazla geri býrakýlamaz.

 

      e. Toplantý Usulü;

      Genel Kurul, katýlma hakký bulunan üyelerin salt çoðunluðunun, tüzük deðiþikliði ve derneðin feshi hallerinde ise üçte ikisinin (2/3) katýlýmýyla toplanýr. Toplantý çoðunluðunun saðlanamamasý sebebiyle toplantýnýn ertelenmesi durumunda ikinci toplantýda çoðunluk aranmaz. Ancak, bu toplantýya katýlan üye sayýsý, yönetim ve denetim kurullarý üye sayýsýnýn iki katýndan az olamaz.

      Genel Kurula katýlma hakký bulunan üyelerin listesi toplantý yerinde hazýr bulundurulur. Toplantý yerine girecek üyelerin resmi makamlarca verilmiþ kimlik belgeleri, yönetim kurulu üyeleri veya yönetim kurulunca görevlendirilecek görevliler tarafýndan kontrol edilir. Üyeler Yönetim Kurulunca düzenlenen listedeki adlarý karþýsýný imzalayarak toplantý salonuna girerler.

      Kimlik belgesi gösteremeyenler, belirtilen listeyi imzalamayanlar ile genel kurula katýlma hakký bulunmayanlar toplantý yerine alýnmazlar. Bu kiþiler ve dernek üyesi olmayanlar genel kurul toplantýsýný ayrý bir yerden izleyebilirler.

      Toplantý yeter sayýsý saðlanmýþsa durum bir tutanakla tespit edilir. Toplantý Yönetim Kurulu baþkaný veya görevlendireceði bir yönetim kurulu üyesince açýlýr. Toplantý yeter sayýsý saðlanamamasý hali de bir tutanakla tespit edilir.

      Açýlýþtan sonra toplantýyý yönetmek üzere bir baþkan ve yeteri kadar üye ile yazman seçilerek divan heyeti oluþturulur.

      Toplantýnýn yönetimi ve güvenliðinin saðlanmasýndan Divan Baþkaný sorumludur.

      Genel Kurulda sadece gündemdeki maddeler görüþülür. Ancak toplantýda hazýr bulunan üyelerin onda biri tarafýndan görüþülmesi yazýlý olarak istenen konularýn gündeme alýnmasý zorunludur.

      Dernek organlarýnýn seçimi için yapýlacak oylamalarda, oy kullanan üyelerin divan heyetine kimliklerini göstermeleri ve hazurun listesindeki isimlerinin karþýlarýný imzalamalarý zorunludur.

      Her üyenin Genel kurulda bir oy hakký vardýr. Üye oyunu bizzat kullanýr, vekâleten oy kullanýlamaz.

      Fahri üyeler Genel Kurul toplantýlarýna katýlabilirler ancak oy kullanamazlar. Tüzel kiþilerin üye olmasý halinde, tüzel kiþiliðin Yönetim Kurulu Baþkaný veya temsille görevlendireceði kiþi oy kullanýr. Bu kiþinin baþkanlýk veya temsil görevi sona erdiðinde, tüzel kiþi adýna oy kullanacak kiþi yeniden belirlenir.

      Toplantýda görüþülen konular ve alýnan kararlar bir tutanaða yazýlýr ve divanda görevli kiþilerce imzalanýr. Toplantý sonunda tutanak ve belgeler yönetim kurulu baþkanýna teslim edilir. Yönetim Kurulu Baþkaný bu belgelerin korunmasýndan ve yeni seçilen yönetim kuruluna yedi (7) gün içinde teslim etmekten sorumludur.

      Mahkemece kayyum atanmasý ve Medeni Kanunun 75nci maddesinin ikinci fýkrasýna göre görevlendirme yapmasý halinde, bu maddede yönetim kuruluna verilen görevler bu kiþiler tarafýndan yerine getirilir.

 

      f. Oy Kullanma ve Karar Alma Usul ve Þekilleri;

      Aksine karar alýnmamýþsa Genel Kurulda oylamalar açýk olarak yapýlýr. Açýk oylamada Divan baþkanýnýn belirteceði yöntem uygulanýr. Gizli oylama yapýlacak olmasý durumunda ise, Divan Baþkaný tarafýndan mühürlenmiþ kâðýtlar veya oy pusulalarý üyeler tarafýndan gereði yapýldýktan sonra içi boþ sandýklara atýlýr. Oy vermenin bitiminden sonra açýk dökümü yapýlarak sonuç belirlenir.

      Genel Kurul kararlarý toplantýya katýlan üyelerin salt çoðunluðu ile alýnýr. Tüzük deðiþikliði ve derneðin feshi kararlarý, toplantýya katýlan üyelerin üçte iki (2/3) çoðunluðu ile alýnabilir.

      Hiçbir dernek üyesi, dernek ile kendisi, eþi, üstsoyu ve altsoyu arasýndaki bir hukuki iþlem veya uyuþmazlýk konusunda alýnmasý gereken kararlarda oy kullanamaz.

      Toplantýda hazýr bulunan ve kanuna veya tüzüðe aykýrý olarak alýnan Genel Kurul kararlarýna katýlmayan her üye, bir ay içinde; toplantýda hazýr bulunmayan her üye kararý öðrenmesinden baþlayarak bir ay içinde ve her iki halde karar tarihinden baþlayarak üç ay içinde mahkemeye baþvurmak suretiyle kararýn iptalini isteyebilir.

      Diðer organlarýn kararýna karþý, dernek içi denetim yollarý tükenmedikçe iptal davasý açýlamaz.

      Genel Kurul kararlarýný yok veya mutlak butlanla hükümsüz sayýldýðý durumlar saklýdýr.

 

      g. Toplantýsýz veya çaðrýsýz alýnan kararlar;

      Bütün üyelerin bir araya gelmeksizin yazýlý katýlýmlarýyla alýnan kararlar ile dernek üyelerinin tamamýnýn bu tüzükte yazýlý çaðrý usulüne uymaksýzýn bir araya gelerek aldýðý kararlar geçerlidir. Bu þekilde karar alýnmasý olaðan toplantý yerine geçmez.

 

Madde 12- Genel Kurulun Görev ve Yetkileri.

    Genel Kurulun görev ve yetkileri aþaðýya çýkarýlmýþtýr.

a)      Yönetim ve Denetim Kurulu raporlarý ile mali raporlarý ibra veya reddetmek.

b)      Dernek Baþkanýnýn bir sonraki yýl için hazýrlayacaðý yýllýk çalýþma programýný ve tahmini bütçeyi istiþari nitelikte görüþmek ve bu husustaki öneri ve istekleri Yönetim Kuruluna bildirmek.

c)      Yeni Yönetim ve Denetim Kurullarýný iki (2) yýllýðýna seçmek.

d)      Üyeliðe kabul ve üyelikten çýkarma hakkýnda son kararý vermek.

e)      Dernek tüzüðünün deðiþtirilmesine veya derneðin feshine karar vermek.

f)       Üyelerin çalýþma, mesleki alanlarý ve dernek çalýþmalarý ile ilgili Yönetim Kurulunun hazýrladýðý iç yönergeleri ve yönetmelikleri kabul veya reddetmek.

g)      Dernek için gerekli olan taþýnmaz mallarýn satýn alýnmasý veya mevcut mallarýn satýlmasý hususunda Yönetim Kuruluna yetki vermek.

h)      Dernek organlarýnýn kamu görevlisi olmayan baþkan ve üyelerine verilecek ücret ile her türlü ödenek, yolluk ve tazminatlarý ile dernek hizmetlerinde görevlendirilecek üye ve hizmetlilere verilecek ücret, gündelik ve yolluk miktarlarýný tespit etmek.

i)        Derneðin Federasyona katýlmasý veya ayrýlmasý, vakýf kurmasýna karar vermek.

j)       Derneðin yurtiçi ve yurtdýþý þubeler açýlmasýný kararlaþtýrmak ve açýlmasýna karar verilen þubeler ile ilgili iþlemlerin yürütülmesi hususunda Yönetim Kuruluna yetki vermek.

k)      Derneðin uluslar arasý faaliyetlerde bulunmasý, yurt dýþýndaki dernek ve kuruluþlara üye olarak katýlmasý ve ayrýlmasýna karar vermek.

l)        Derneðin diðer organlarýný denetlemek ve gerektiðinde görevden almak.

m)    Yönetim Kurulunun diðer önerilerinin incelenip karara baðlanmasý ve yasalara göre genel kurulca yapýlmasý gereken diðer görevleri yapmak.

 

Madde 13- Yönetim Kurulu.

a. Yönetim Kurulunun Oluþmasý;

1)      Kurucular Kurulu derneðin ilk Yönetim Kurulunu oluþturur.

2)      Yönetim Kurulu, Genel Kurulun dernek asil üyeleri arasýndan iki (2) yýl için gizli oyla seçeceði yedi (7) Asil, beþ (5) yedek üyeden meydana gelir.

3)      Yönetim Kurulu, yetkili denetim makamlarýna karþý derneðin sorumlu organýdýr ve derneðin amaçlarýna uygun olarak çalýþmasýndan sorumludur.

4)      Yönetim Kurulu her kongreden sonra ilk toplantýda kendi aralarýnda gizli oyla bir baþkan, iki baþkan yardýmcýsý, bir genel sekreter, bir genel sekreter yardýmcýsý, bir genel sayman ve bir genel sayman yardýmcýsý seçer. Derneði baþkan temsil eder.

 

5)      Yönetim Kurulu üye sayýsý, boþalmalar sebebiyle üye tamsayýsýnýn yarýsýnýn altýna düþerse; Genel Kurul, kalan Yönetim Kurulu üyeleri veya Denetim Kurulu tarafýndan bir ay içerisinde toplantýya çaðýrýlýr. Çaðrý yapýlmazsa, üyelerden birinin istemi üzerine, sulh hâkimi, üç üyeyi Genel kurulu toplantýya çaðýrmakla görevlendirir.

 

b. Yönetim Kurulunun Çalýþma Yöntemi;

1)      Kurul kararlarý bu tüzükte aksine bir hüküm olmadýkça oy çoðunluðu ile alýnýr. Her üye bir oya sahiptir.

2)      Yönetim Kurulu, üye sayýsýnýn salt çoðunluðu ile toplanýr.

3)      Yönetim Kurulu ayda en az bir (1) defa baþkanýn çaðrýsý ile olaðan olarak toplanýr. Tüm üyelerin kabul etmesi halinde toplantý tarihleri rutin olarak tespit edilebilir.

4)      Yönetim Kurulu üye tam sayýsýnýn yarýsýndan bir fazlasý ile toplanýr. Gerekli özrü olmaksýzýn Yönetim Kurulu toplantýsýna yazýlý bildirime raðmen üst üste üç kez katýlmayanlarýn Yönetim Kurulu üyeliði düþer. Yerine ilk yedek üye alýnýr.

5)      Acil durumlarda baþkan kendiliðinden veya en az üç üyenin isteði üzerine olaðanüstü toplantýya çaðýrabilir.

6)      Yönetim Kurulu kararlarý karar defterine iþlenir.

7)      Yönetim Kurulu derneðe karþý tüm faaliyetlerinde ve toplantýlarýnda herhangi bir ücret ve menfaat saðlayamaz.

c. Yönetim Kurulunun Görev ve Yetkileri;

(1) Görevleri;

a)      Derneðin yürütme ve temsil organýdýr; bu görevini kanunlara ve dernek tüzüðüne uygun olarak yerine getirir.

b)      Kendi üyeleri arasýnda Yönetim Kurulu baþkanýný seçer. Yönetim Kurulu baþkaný ayný zamanda dernek baþkanýdýr.

c)      Baþkanýn yýlsonunda sunacaðý çalýþma programýný inceler, denetler ve baþkaný ibra eder.

d)      Baþkanýn yýlbaþýnda hazýrlayacaðý ve genel kurulda istiþare nitelikte görüþülen çalýþma programýný ve tahmini bütçeyi onaylar.

e)      Dernek baþkanýnýn tek baþýna yetkili olarak yapabileceði veya onaylayabileceði harcama, taahhüt, sözleþme ve hukuki iþlemlerin kapsamýný ve miktarýný saptar.

f)       Asil üyelerin derneðe aidat ve katký miktarlarýný ve þeklini saptar.

g)      Dernek tüzüðünün ve mevzuatýn kendisine verdiði diðer iþleri yapmak ve yetkileri kullanmak.

h)      Dernek amacýna uygun çalýþma komisyonlarý kurmak.

     

(2) Yetkileri;

  1. a.      Bu tüzüðün ikinci ve üçüncü maddeleri hariç olmak üzere dernek tüzüðünde yapýlacak deðiþikliklere karar vermek.
  2. b.      Derneðe baðlý olarak kurulacak olan her türlü iþletmelerin, ortaklýklarýn kurulmasýna, kurulmuþlara katýlmaya, tüzel kiþilikler oluþturmaya, iþletmeleri fesih ve tasfiyeye, ortaklýktan ayrýlmaya, yurtiçinde ve gerektiði takdirde kanun ve mevzuatýn öngördüðü yetkili makamlardan izin almak þartýyla yurtdýþýnda gerekli gördüðü yerlerde yurtiçindeki özel ve kamu kurum ve kuruluþlarýyla yurtdýþýndaki uluslar arasý özel, resmi ve kamu kurum ve kuruluþlarýyla çok yönlü personel ve teknik yardým, bilgi alýþveriþi, karþýlýklý burs, seminer, konferans ve benzeri eðitsel faaliyetleri düzenleme gibi hususlarda iþbirliði yapmak, bu kuruluþlardan nakdi ve ayni yardýmlar, araç-gereç ve malzeme hibeler, fonlar ve krediler almaya karar vermek ve bu kararlarý uygulamak.
  3. c.       Ývazlý ve her türlü yurtiçinden ve yurtdýþýndan baðýþ, yardým ve kazandýrýcý iþlemler hakkýnda karar vermek.
  4. d.      Derneðin taþýnýr mallarý ile taþýnmaz mallarý tahsisi, iþletmesi, ariyet olarak verilmesi, kiralanmasý ve satýlmasý hakkýnda karar vermek.
  5. e.       Derneðin çalýþmasý ile ilgili iç yönetmeliði hazýrlayarak Genel Kurulun onayýna sunmak.
  6. f.        Genel Kurulun verdiði yetki çerçevesinde yurtiçi ve yurtdýþý þube açmaya iliþkin iþlemleri yürütmek ve þubelerin denetlenmesini saðlamak.

 

Madde 14- Denetleme Kurulu,

    Denetleme Kurulu üç asil ve üç yedek üye olmak üzere genel kurulca iki yýllýðýna seçilir. Aralarýnda bir baþkan seçerler. Bu kurul denetleme görevini derneðin tüzüðünde gösterilen amaç, esas ve usullere göre yapar. Derneðin amacýn gerçekleþtirilmesi için sürdüreceði belirtilen çalýþma konularý doðrultusunda faaliyet gösterip göstermediðini, defter, hesap ve kayýtlarýn mevzuata ve dernek tüzüðüne uygun olarak tutulup tutulmadýðýný, dernek tüzüðünde tespit edilen esas ve usullere göre bir yýlý geçmeyen aralýklarla denetler. Denetleme sonuçlarýný bir rapor halinde Yönetim Kuruluna ve toplandýðýnda genel kurula sunar. Denetleme Kurulu üyelerinin istemi üzerine, her türlü bilgi, belge ve kayýtlarýn dernek yetkilileri tarafýndan gösterilmesi ve verilmesi, yönetim yerleri, müesseseler ve eklentilerine girme isteðinin yerine getirilmesi zorunludur. Denetim Kurulu, gerektiðinde Genel Kurulu toplantýya çaðýrabilir.

 

Madde 15- Akademik Çalýþma Grubu,

    Yönetim Kurulu, dernek faaliyetlerini yürütmek için aþaðýda belirtilen veya ihtiyaç duyulan konularda dernek faaliyetlerine yardýmcý olmak üzere gruplar kurar, bu gruplara baþkan atar ve yer tahsis eder. Grup baþkanlarý faaliyetleri yürütmek için dernek üyelerinden veya dýþarýdan yeterli gördüðü kadar uzman yardýmcý personel alarak Çalýþma Grubunu teþekkül ettirir.

  

Çalýþma Gruplarý þunlardýr.

 

  1. Türk Tarihi Çalýþma Grubu,
  2. Türk Dili çalýþma Grubu,
  3. Hukuk Çalýþma Grubu,
  4. Güvenlik Çalýþma Grubu,
  5. Uluslar arasý Ýliþkiler Çalýþma Grubu,
  6. Türk Dünyasý Çalýþma Grubu,
  7. Eðitim ve Öðretim Çalýþma Grubu,
  8. Ekonomi Çalýþma Grubu,
  9. Türk Kültürü Çalýþma Grubu,
  10. Güzel Sanatlar Çalýþma Grubu,
  11. Ýlim ve Teknoloji Çalýþma Grubu,
  12. Maliye Çalýþma Grubu,
  13. Saðlýk Çalýþma Grubu,
  14. Tarým Çalýþma Grubu,
  15. Çalýþma ve Sosyal Güvenlik çalýþma Grubu,
  16. Turizm ve Çevre Çalýþma Grubu,
  17. Siyaset Çalýþma Grubu,
  18. Gençlik ve Spor Çalýþma Grubu,
  19. Aile ve Toplum Çalýþma Grubu,
  20. Sivil Toplum Örgütleri ve Mesleki Kuruluþlar Çalýþma Grubu,
  21. Basýn, Yayýn ve Ýletiþim Çalýþma Grubu,
  22. Toplum ve Devlet Yönetimi Çalýþma Grubu,
  23. Din ve Ýnanç Çalýþma Grubu,
  24. Ulaþtýrma ve Trafik Çalýþma Grubu,

 

Madde 16- Þubeler, Kuruluþu, Çalýþmasý, Faaliyetleri ve Feshi.

a. Þubelerin Kuruluþu;

      Ana tüzüðümüzün 3ncü maddesi gereðince il ve ilçelerden yapýlacak müracaatla ve Genel Kurulun kararý ile þube açma izni verilir. Bu hususta yapýlacak baþvuru en geç bir (1) ay içerisinde olumlu veya olumsuz olarak cevaplandýrýlýr.

      Þubeler en az beþ (5) kiþiyle kurulur. Þube kurucularýnýn ehliyetli ve saygýn olmasýna dikkat edilir.

      Dernekler Yönetmeliðinde belirtilen þube kuruluþ bildirimi ve gerekli belgeler þube kurucularý tarafýndan þube açýlacak yerin en büyük mülki amirliðine verilir.

 

b. Þubelerin Çalýþmasý;

      Þubeler Türk Hareketi Derneði ana tüzüðü çerçevesinde faaliyet gösterirler. Tüzükte hüküm bulunmayan hallerde 5253 sayýlý Dernekler Kanunu ve Yönetmeliði hükümlerine göre faaliyette bulunurlar.

      Þubenin organlarý Genel Kurul, Yönetim Kurulu ve Denetleme Kuruludur. Genel Kurul Þubenin kayýtlý üyelerinden meydana gelir.

      Þubelerde beþ (5) asil, beþ (5) yedek kiþiden oluþan bir Yönetim Kurulu bulunur. Yönetim Kurulu bir baþkan, bir baþkan yardýmcýsý, bir sekreter, bir muhasip ve bir üyeden meydana gelir. Üç (3) asil, üç (3) yedek kiþi ile Denetleme Kurulu teþkil edilir. Bunlar þube genel kurulunca seçilir.

      Ýhtiyaç ve alan geniþliðine göre de ana tüzüðümüzde yazýlý çalýþma gruplarýndan bir kýsmý da kurulabilir. Bu sahalarda etkili sosyal ve bilimsel çalýþmalar yapýlabilir.

 

c. Þubeler, tüzel kiþiliði olmayan, dernek amaç ve hizmet konularý doðrultusunda özerk faaliyetlerde bulunmakla görev ve yetkili, tüm iþlemlerinden doðan alacak ve borçlanmadan ötürü kendisinin sorumlu olduðu dernek iç örgütüdür.

 

d. Þubelerin Genel Kurula Katýlmalarý;

      Þubeler olaðan genel kurullarýný Genel Merkez olaðan genel kurulu toplantýsýndan en az iki (2) ay önce yapmak durumundadýr.  Þubelerin Genel Kurullarý iki yýlda bir þube Yönetim Kurulunca belirlenecek gün, yer ve saatte toplanýr. Þubeler genel kurul sonuç bildiriminin bir örneðini toplantýnýn yapýldýðý tarihi izleyen otuz (30) gün içerisinde mülki idare amirliðine ve dernek genel merkezine bildirmek zorundadýr.

      Þube Yönetim Kurulundan baþkan, sekreter ve muhasip olmak üzere üç (3) kiþi Genel Merkez Genel Kurulu tabi delegesidir.

      Bunun dýþýnda þubelerden her elli (50) üyeye bir (1) delege olmak üzere seçilen üyeler delege olarak Genel Merkeze bildirilerek Þube delegesi olarak Genel Kurula katýlýrlar.

      Bir Þubenin Genel Kurulda temsil edeceði toplam delege sayýsý elliyi (50) geçemez. Üye sayýsý iki bin beþ yüzü (2 500) geçen üye sayýsýna sahip þubeler elli (50) delege sayýsýna göre bir hesaplama ile Genel Merkez delegelerini seçer. (Örnek; Delege sayýsý dört bin (4 000) ise, Gönderilecek azami delege sayýsý 50 olduðuna göre, 4 000: 50 = 80, her seksen üyeye bir Genel Merkez delegesi düþmektedir.)

      Genel merkez genel kuruluna en son þube genel kurulunda seçilen delegeler katýlýr, ancak þube adýna delege seçilmedikleri sürece oy kullanamazlar.

 

e. Þubelerin Feshi,

      Þubelerin çalýþmalarý ana tüzüðümüzün ve Dernekler Kanununun hükümlerine aykýrý olduðu tespit edildiði veya þube maddi yönden acze düþtüðü hallerde, istek üzerine veya Genel Merkez Genel Kurulu kararý ile kapatýlarak ilgili makama bildirilir. Gerekli görüldüðü takdirde Genel Merkez Genel Kurulu kararý ile Þube Yönetim Kurulu görevden azledilerek on beþ (15) gün içerisinde yenisi de yazý ile atanabilir. Þubeler kapatýldýðýnda tüm mameleki Genel Merkeze intikal eder.

 

f. Diðer Hususlar,

      Þubelerin çalýþmasý ile ilgili olarak ana tüzüðümüzde bulunmayan hükümlerde 5253 sayýlý Dernekler Kanunu ve bu kanunun þubelerle ilgili hükümleri uygulanýr.

 

Madde 17- Temsilcilik Açma.

    Dernek, gerekli görüldüðü yerlerde dernek faaliyetlerini yürütmek amacýyla Yönetim Kurulu kararýyla temsilcilik açabilir. Temsilciliðin adresi, Yönetim Kurulu kararýyla temsilci olarak görevlendirilen kiþi veya kiþiler tarafýndan o yerin mülki idare amirliðin yazýlý olarak bildirilir. Temsilcilik, dernek genel kurulunda temsil edilemez. Þubeler temsilcilik açamazlar.

 

Madde 18- Platform Oluþturma.

    Dernek, Yönetim Kurulunun alacaðý kararla derneðin amacý ile ilgisi bulunan ve kanunlarla yasaklanmayan alanlarda, diðer dernek, vakýf, sendika ve benzeri sivil toplum kuruluþlarýyla ortak bir amacý gerçekleþtirmek üzere platformlar oluþturabilir.

 

Madde 19-  Uluslararasý Faaliyet.

    Dernek tüzüðünde belirtilen amaçlarýný gerçekleþtirmek için uluslar arasý faaliyetlerde ve iþbirliðinde bulunabilir. Yurtdýþýnda þubeler ve temsilcilikler açabilir. Yurtdýþýnda dernek veya üst kuruluþ kurabilir veya kurulmuþ dernek veya diðer kuruluþlara katýlabilir.

 

Madde 20- Yardým ve Ýþbirliði.

    Dernek, tüzüðünde belirtilen amaçlarýný gerçekleþtirmek üzere, yurtiçi ve yurtdýþýndaki benzer amaçlý derneklerden, iþçi ve iþveren sendikalarýndan ve mesleki kuruluþlardan maddi yardým alabilir.

 

Madde 21- Derneðin Gelirleri.

    Derneðin gelirleri þunlardýr.

      a. Giriþ ve üye aidatlarý; Üyeler giriþte yüz (100) TL. Giriþ aidatý ve yýlda altý yüz (600) TL. Üye aidatý öderler. Ödeme þekli ve zamaný Yönetim Kurulunca tespit edilir. Giriþ aidatlarý ve yýllýk aidatlar günün ekonomik koþullarýna göre Genel Kurulca yeniden tespit edilebilir.

      b. Þube ödentisi; Derneðin genel giderlerini karþýlamak üzere þubeler tarafýndan tahsil edilen üye aidatlarýnýn % 35’inin þube ödentisi adý altýnda altý (6) ayda bir Genel Merkeze gönderilmesinden elde edilen gelir.

      c. Gerçek ve tüzel kiþilerin kendi istekleri ile derneðe yaptýklarý baðýþ ve yardýmlar.

      d. Dernekçe yapýlan yayýnlar, tertiplenen piyango, gece, eðlence, temsil, konser, spor yarýþmasý ve konferans gibi her türlü etkinlik ve sosyal faaliyetlerden saðlanan gelirler.

      e. Derneðin taþýnýr ve taþýnmaz mal varlýðýndan elde edilen gelirler.

       f. Yurtiçi ve gerektiði takdirde kanun ve mevzuatýn öngördüðü yetkili makamlardan izin almak þartýyla yurtdýþý ve benzer kuruluþlardan saðlanacak para, araç-gereç ve her türlü malzeme baðýþý ve yardýmlar.

      g. Yurtiçi ve gerektiði takdirde kanun ve mevzuatýn öngördüðü yetkili resmi makamlardan izin almak þartýyla yurtdýþý uluslar arasý vakýf, kurum ve kuruluþlar, gerçek ve tüzel kiþilerle yapýlacak iþbirliði, ortak çalýþma, eðitsel hizmet ve çalýþmalardan elde edilecek gelirler, saðlanacak fonlar ve krediler.

      h. Yardým toplama hakkýndaki mevzuat hükümlerine uygun olarak toplanan baðýþ ve yardýmlar.

       i. Derneðin giriþtiði ticari faaliyetler, iþlettiði üretim, pazarlama, banka, tesis ve lokallerden saðlayacaðý gelirler.

       j. Dernek yapacaðý ilmi, sosyal ve kültürel faaliyetler sebebi ile siyasi parti, sendika ve mesleki kuruluþlardan yardým alabilir ve gerektiðinde-siyasi partiler hariç- bunlara yardým edebilir.

     

Madde 22-  Defterler ve Kayýtlar

 

      a. Defter Tutma Esasý

        Dernek’te iþletme hesabý esasýna göre defter tutulur. Dernekler Yönetmeliðinin 31nci maddesinde belirtilen durumlarda (kamu yararýna çalýþma statüsü kazanýlmasý ve/veya yýllýk brüt gelirleri beþ yüz bin TL’yi aþmasý halinde) dernek, takip eden hesap döneminden baþlayarak bilanço esasýna göre defter tutar.

      Derneðin þube açmasý ve derneðin bilânço esasýna göre defter tutmasý halinde, birinci fýkrada belirtilen hadlere bakýlmaksýzýn, þubeler de bilânço esasýna göre defter tutarlar. Her halde dernek ile þubelerinin ayný esasta defter tutmalarý zorunludur.

      Ýþletme hesabý esasýna göre defter tutulurken yukarýda belirtilen hadde baðlý kalmaksýzýn yönetim kurulu kararý ile bilanço esasýna göre defter tutulabilir.

      Bilanço esasýna geçildikten sonra, üst üste iki hesap döneminde yukarýda belirtilen haddin altýna düþerlerse, takip eden yýldan itibaren iþletme hesabý esasýna dönülebilir.

      Ticari iþletmesi bulunan dernekler, ticari iþletmeleri için, ayrýca Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre defter tutarlar.

 

      b. Tutulacak Defterler.

        Dernek aþaðýda yazýlý defterleri tutar. Alýndý Belgesi, Kayýt Defteri, Demirbaþ Defteri ve Envanter Defterinin tutulmasý isteðe baðlýdýr. Büyük Defterin onaylatýlmasý zorunlu deðildir.

        (1)Ýþletme hesabý esasýnda tutulacak defterler ve uyulacak esaslar aþaðýdaki gibidir.

            (a) Karar Defteri; Yönetim Kurulu kararlarý tarih ve numara sýrasý ile bu deftere yazýlýr. Kararlarýn altý toplantýya katýlan üyelerce imzalanýr.

            (b) Üye Kayýt Defteri; Derneðe üye olarak girenlerin kimlik bilgileri, derneðe giriþ ve çýkýþ tarihleri bu deftere iþlenir. Üyelerin ödedikleri giriþ ve yýllýk aidat miktarlarý bu deftere iþlenebilir.

            (c) Evrak Kayýt Defteri; Gelen ve Giden evraklar, tarih ve sýra numarasý ile bu deftere kaydedilir. Gelen evrakýn asýllarý ve giden evrakýn kopyalarý dosyalanýr. Elektronik posta ile gelen veya giden evraklar çýktýsý alýnmak suretiyle saklanýr.

           (d) Demirbaþ Defteri: Derneðe ait demirbaþlarýn edinme tarihi ve þekli ile kullanýldýklarý veya verildikleri yerler ve kullaným sürelerini dolduranlarýn kayýttan düþürülmesi bu deftere iþlenir.

           (e) Ýþletme Hesabý Defteri; Dernek adýna alýnan gelirler ve yapýlan giderler açýk ve düzenli olarak bu deftere iþlenir.

            (f) Alýndý Belgesi kayýt Defteri (EK-10); Alýndý belgelerinin seri ve sýra numaralarý, bu belgeleri alan ve iade edenlerin adý, soyadý ve imzalarý ile aldýklarý ve iade ettikleri tarihler bu deftere iþlenir.

        (2) Bilanço esasýnda tutulacak defterler ve uyulacak esaslar.

 

            (a) Ýþletme hesabý esasýnda tutulacak defterlerden Karar, Üye Kayýt, Evrak Kayýt ve Alýndý Belgesi Kayýt Defterleri bilanço esasýnda defter tutulmasý durumunda da tutulur.

            (b) Yevmiye Defteri, Büyük Defter ve Envanter Defteri; Bu defterlerin tutulma usulü ile kayýt þekli Vergi Usul Kanunu ile bu kanunun Maliye Bakanlýðýna verdiði yetkiye istinaden yayýnlanan Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliðleri esaslarýna göre yapýlýr.

 

      c. Defterlerin Kayýt Usulü;

       Dernekte tutulacak defter ve kayýtlarýn Türkçe olmasý zorunludur. Defterler mürekkepli kalemle yazýlýr.   

      Dernek, defterleri bilgisayar ortamýnda da tutabilir. Form veya sürekli form þeklinde tutulacak defterler kullanýlmaya baþlamadan önce her bir sayfasýna numara verilerek ve onaylatýlarak kullanýlýr. Onaylý sayfalar kullanýldýktan sonra defter haline getirilerek muhafaza edilir.

      Yevmiye Defterinde yapýlan yanlýþlýklar muhasebe kurallarýna göre düzeltilir. Ýþlemler defterlere günlük olarak kaydedilir. Diðer defter ve kayýtlara rakam ve yazýlar yanlýþ yazýldýðý takdirde düzeltmeler ancak yanlýþ rakam ve yazý okunacak þekilde çizilmek, üst veya yan tarafýna veya ilgili bulunduðu hesaba doðrusu yazýlmak suretiyle yapýlabilir. Yanlýþ rakam ve yazýnýn çizilmesi halinde, bu rakam ve yazýyý çizen tarafýndan paraflanýr.

      Defterlere geçirilen bir kayýt; kazýmak, çizmek veya silmek suretiyle okunamaz hale getirilemez.

Karar defterinin sayfa sonunda imza için býrakýlan bölümü hariç defterlerin satýrlarý, çizilmeksizin boþ býrakýlamaz ve atlanamaz. Ciltli defterlerde, defter sayfalarý ciltten koparýlamaz. Tasdikli form veya sürekli form yapraklarýnýn sýrasý bozulamaz ve bunlar yýrtýlamaz.

      Derneðe ait belgeler, kaydedildikleri defterdeki kayýt sýrasýna uygun olarak numaralandýrýlýr ve dosyalanarak saklanýr.

 

      d. Kayýt Zamaný

       Ýþlemler, defterlere günlük olarak kaydedilir. Ancak, gelir ve gider kayýtlarý;

       (1) Ýþlemlerin, iþin hacmine ve gereklerine uygun olarak muhasebe düzeni ve güvenliðini bozmayacak bir süre içinde kaydedilmesi þarttýr. Bu gibi kayýtlar on günden fazla geciktirilmez.

       (2) Kayýtlarýný devamlý olarak muhasebe fiþleri ve bordro gibi yetkili amirlerin imza ve parafýný taþýyan belgelere dayanarak tutmasý halinde, iþlemlerin bunlara kaydedilmesi, deftere iþlenmesi hükmündedir. Ancak bu kayýtlar, iþlemlerin esas defterlere kýrk beþ günden daha geç intikal ettirilmesine imkân vermez. Dernek defterlerinin denetim amacýyla istenmesi halinde, kýrk beþ günlük sürenin dolmasý beklenmeden kayýtlarýn iþlenmesi zorunludur.

 

      e. Hesap dönemi

        Dernek’te hesap dönemi bir takvim yýlýdýr. Hesap dönemi 1 Ocakta baþlar ve 31 Aralýkta sona erer.

 

       f. Defterlerin Tasdiki;

       Dernekte tutulmasý zorunlu olan defterler kullanmaya baþlamadan önce il dernekler müdürlüðüne veya notere tasdik ettirilir. Bu defterlerin kullanýlmasýna sayfalarý bitene kadar devam edilir ve defterlerin ara tasdiki yapýlmaz. Ancak, Yevmiye Defteri kullanýlacaðý yýldan önce gelen son ayda, her yýl yeniden tasdik ettirilir.

 

      g. Ýþletme Hesabý Tablosu ve Bilanço Hesabýna göre Raporlama.

      Ýþletme hesabý esasýna göre kayýt tutulmasý durumunda yýlsonunda (31 Aralýk), “Ýþletme Hesabý Tablosu” (Dernekler Yönetmeliði EK-16’da belirtilen) düzenlenir. Bilanço esasýna göre defter tutulmasý durumunda ise, yýlsonunda (31 Aralýk), Maliye Bakanlýðýnca yayýmlanan Muhasebe sistemi Uygulama Genel Tebliðlerini esas alarak bilanço ve gelir tablosu düzenlenir.

 

Madde 23- Gelir ve Giderde Usul.

 

      a. Gelir ve Gider Belgeleri;

      Dernek gelirleri “Alýndý Belgesi” ile toplanýr.(Dernekler Yönetmeliði EK-17) Dernek gelirlerinin bankalar aracýlýðý ile toplanmasý halinde banka tarafýndan düzenlenen dekont veya hesap özeti gibi belgeler alýndý belgesi yerine geçer.

      Dernek giderleri ise fatura, perakende satýþ fiþi, serbest meslek makbuzu gibi harcama belgeleri ile yapýlýr. Ancak, derneðin Gelir Vergisi Kanununun 94’ncü maddesi kapsamýnda bulunan ödemeleri için Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre gider pusulasý, bu kapsamda da bulunmayan ödemeler için “Gider Makbuzu” (Dernekler Yönetmeliði EK-13) veya “Banka Dekontu” gibi belgeler harcama belgesi olarak kullanýlýr.

      Dernek tarafýndan kiþi, kurum veya kuruluþlara yapýlacak bedelsiz mal ve hizmet teslimleri “Ayni Yardým Teslim Belgesi” (Dernekler Yönetmeliði EK-14) ile yapýlýr. Kiþi, kurum ve kuruluþlar tarafýndan derneðe yapýlacak bedelsiz mal ve hizmet teslimleri ise “Ayni Baðýþ Alýndý Belgesi” (Dernekler Yönetmeliði EK-15) ile kabul edilir.

      Bu belgeler, Dernekler Yönetmeliðinin EK- 13, 14 ve 15’de gösterilen biçim ve ebatta, müteselsil seri ve sýra numarasý taþýyan, kendinden karbonlu elli asýl ve elli koçan yapraðýndan meydana gelen ciltler veya elektronik sistemler ve yazý makineleri aracýlýðý ile yazdýrýlacak form veya sürekli form þeklinde bastýrýlýr. Form ve sürekli form þeklinde bastýrýlacak belgelerin, belirtilen nitelikte olmasý zorunludur.

 

      b. Alýndý Belgeleri;

      Dernek gelirlerinin tahsilinde kullanýlacak “Alýndý Belgeleri” Dernekler Yönetmeliði EK-17’de gösterilen biçim ve ebatta Yönetim Kurulu kararý ile Maliye Bakanlýðýnca belirlenmiþ matbaaya bastýrýlýr. Derneðin talebi üzerine otuz gün içerisinde bu belgeler mülki amirliðe onaylatýlarak baðýþ ve aidat kabulünde kullanýlýr

      Alýndý Belgelerinin bastýrýlmasý ve kontrolü, matbaadan teslim alýnmasý, deftere kaydedilmesi, eski ve yeni saymanlar arasýnda devir teslimi ve alýndý belgesi ile dernek adýna gelir tahsil edecek kiþi veya kiþiler tarafýndan bu alýndý belgelerinin kullanýmýna ve toplanan gelirlerin teslimine iliþkin hususlarda Dernekler Yönetmeliðinin ilgili maddelerine göre hareket edilir.

 

      c. Yetki Belgesi;

      Yönetim Kurulu asil üyeleri hariç, dernek adýna gelir tahsil edecek kiþi veya kiþiler, yetki süresi de belirtilmek suretiyle, Yönetim Kurulu kararý ile tespit edilir. Bu karar o yerin mülki idare amirine tescil ettirilir. Gelir tahsil edecek kiþilerin açýk kimliði, imzasý ve fotoðraflarýný ihtiva eden “Yetki Belgesi”  (Dernekler Yönetmenliði EK-19) iki nüsha olarak düzenlenir ve Yönetim Kurulu Baþkanýnca onaylanýr. Yönetim Kurulu üyeleri yetki belgesi olmadan gelir tahsil edebilirler.

      Yetki Belgelerinin süresi Yönetim Kurulu tarafýndan en çok bir (1) yýl olarak belirlenir. Süresi biten yetki belgeleri birinci fýkraya göre yenilenir. Yetki belgesinin süresinin bitmesi veya adýna yetki belgesi düzenlenen kiþinin görevden ayrýlmasý, ölümü, iþine veya görevine son verilmesi gibi hallerde, verilmiþ olan yetki belgelerinin dernek yönetim kuruluna bir hafta içerisinde teslim edilmesi zorunludur. Ayrýca, gelir toplama yetkisi Yönetim Kurulu kararý ile her zaman iptal edilebilir.

 

      d. Gelirlerin Teslim Edilmesi;

      Dernek adýna gelir tahsil etmekle yetkili kiþiler, tahsil ettikleri paralarý otuz (30) gün içerisinde dernek saymanýna teslim ederler veya derneðin banka hesabýna yatýrýrlar. Bin (1000) TL. geçenler otuz (30) günlük süreyi beklemeksizin tahsil ettikleri parayý iki (2) gün içerisinde dernek saymanýna teslim ederler veya derneðin banka hesabýna yatýrýrlar.

      Dernek kasasýnda bulundurulabilecek para miktarý, ihtiyaçlar dikkate alýnarak yönetim kurulunca belirlenir.

 

     e. Gelir ve Gider Belgelerinin Saklama Süresi;

      Defterler hariç olmak üzere, dernek tarafýndan kullanýlan alýndý ve harcama belgeleri ile diðer belgeler özel kanunlarda belirtilen daha uzun sürelere iliþkin hükümler saklý kalmak þartýyla, kaydedildikleri defterlerdeki sayý ve tarih düzenine uygun olarak beþ (5) yýl süre ile saklanýr.

 

Madde 24- Beyanname Verilmesi.

    Derneðin bir önceki yýla ait faaliyetleri ile gelir ve gider iþlemlerinin yýlsonu itibarýyla sonuçlarýna iliþkin “Dernek Beyannamesi” ( Dernekler Yönetmeliði EK-21) Yönetim Kurulu tarafýndan onaylandýktan sonra, her takvim yýlýnýn ilk dört ayý içerisinde (Nisan ayý sonuna kadar) Yönetim Kurulu baþkaný tarafýndan ilgili mülki idari amirliðe verilir.

      Þubeler, mülki idare amirliðine verecekleri beyannamelerin birer örneðini derneðe vermekle yükümlüdürler. Temsilcilikler için ayrýca beyanname verilmez. Temsilciliklerle ilgili her türlü bilgiler dernek beyannamesinde gösterilir.

 

Madde 25- Bildirim Yükümlülüðü.

    Mülki amirliðe yapýlacak bildirimler aþaðýya çýkarýlmýþtýr.

      a. Genel Kurul Sonuç Bildirimi;

      Olaðan veya olaðanüstü genel kurul toplantýlarýný izleyen otuz gün içinde, yönetim ve denetim kurullarý ile diðer organlara seçilen asýl ve yedek üyeleri içeren ve Ek-3’te yer alan “Genel Kurul Sonuç Bildirimi” mülki idare amirliðine verilir. Genel kurul toplantýsýnda tüzük deðiþikliði yapýlmasý halinde; genel kurul toplantý tutanaðý, tüzüðün deðiþen maddelerinin eski ve yeni þekli, her sayfasý yönetim kurulu üyelerinin salt çoðunluðunca imzalanmýþ dernek tüzüðünün son þekli, bu fýkrada belirtilen süre içinde ve bir yazý ekinde mülki idare amirliðine verilir.

 

      Genel kurul sonuç bildirimleri, dernek yönetim kurulu tarafýndan yetki verilen bir yönetim kurulu üyesi tarafýndan da yapýlabilir. Bildirimin yapýlmamasýndan yönetim kurulu baþkaný sorumludur.

 

      b. Taþýnmazlarýn Bildirilmesi;

      Derneðin edindiði taþýnmazlar tapuya tescilinden itibaren otuz (30) gün içinde “Taþýnmaz Mal Bildirimi” (Dernekler Yönetmeliði EK- 26) doldurularak mülki idare amirliðine bildirilir.

 

      c. Yurtdýþýndan Yardým Alma Bildirimi;

        Yurtdýþýndan yardým alacak olan dernekler Ek-4’te belirtilen “Yurtdýþýndan Yardým Alma Bildirimini” doldurup mülki idare amirliðine bildirimde bulunurlar.

 

      d. Deðiþikliklerin Bildirilmesi;

      Derneðin yerleþim yerinde meydana gelen deðiþiklikler “Yerleþim Yeri Deðiþikliði Bildirimi” (Dernekler Yönetmeliði EK-24), genel kurul toplantýsý dýþýnda dernek organlarýnda meydana gelen deðiþiklikler “Dernek Organlarýndaki Deðiþiklik Bildirimi” (Dernekler Yönetmeliði EK-25) doldurulmak suretiyle deðiþikliði izleyen otuz (30) gün içerisinde mülki Ýdare amirliðine bildirilir.

 

Madde 26- Derneðin Ýç Denetimi.

    Dernekte Genel Kurul, Yönetim Kurulu ve Denetim Kurulu tarafýndan iç denetim yapýlabileceði gibi, baðýmsýz denetim kuruluþlarýna da denetim yaptýrýlabilir. Genel Kurul, Yönetim Kurulu veya baðýmsýz denetim kuruluþlarýnca denetim yapýlmýþ olmasý, Denetim Kurulunun yükümlülüðünü ortadan kaldýrmaz.

    Denetim Kurulu tarafýndan en geç altý (6) ayda bir defa derneðin denetimi gerçekleþtirilir. Genel Kurul veya Yönetim Kurulu gerek gördüðü hallerde denetim yapabilir veya baðýmsýz denetim kurullarýna denetim yaptýrabilir.

 

Madde 27- Derneðin Borçlanma Usulleri.

    Dernek amacýný gerçekleþtirmek ve faaliyetlerini yürütebilmek için ihtiyaç duyulmasý halinde Yönetim Kurulu kararý ile borçlanma yapabilir. Bu borçlanma kredili mal ve hizmet alýmý konularýnda olabileceði gibi nakit olarak da yapýlabilir. Ancak bu borçlanama, derneðin gelir kaynaklarý ile karþýlanamayacak miktarda ve derneði ödeme güçlüðüne düþürecek nitelikte yapýlamaz.

 

Madde 28- Taþýnmaz Mal Edinme.

    Dernek amacýný gerçekleþtirmek için genel kurulun yetki vermesi üzerine Yönetim Kurulu kararý ile baðýþ ve satýn alma yolu ile taþýnmaz mal edinilebilir ve bunlarý satabilir. Hibe ve terk edebilir. Kamu yararýna çalýþma kararý almadýktan sonra ikametgâhý ile amaç ve faaliyetleri için gerekli olanlardan baþka taþýnmaz mala sahip olamaz.

    Derneðe satýn alýnan, baðýþ veya vasiyet yolu ile derneðe intikal eden taþýnmaz mallar dernek adýna tapuya tescilinden itibaren otuz (30) gün içinde  “Taþýnmaz Mal Bildirimi” (Dernekler yönetmeliði EK-26) doldurulmak suretiyle mülki idare amirliðine bildirilir.

 

Madde 29- Derneðin Sandýk Kurmasý.

    Dernek 5253 sayýlý Dernekler Kanununun 12nci ve dernekler yönetmeliðinin 72-82 maddelerinde belirtilen amaç ve þartlarla yardým sandýðý kurabilir. Bu sandýðýn kuruluþ ve çalýþma esaslarý Yönetim Kurulunun yapacaðý bir yönetmelikle düzenlenir.

 

Madde 30- Ýzne Tâbi Faaliyetler. (Tesis, Lokal Açma vb.)

    Dernek, amaçlarýný doðrultusunda eðitim ve öðretim faaliyetleri için yurt ve pansiyon, üyeleri için lokal açabilir. Bu tesislerin iþletilmesi için mülki idare amirliðinden izin alýnmasý gerekmektedir.

    Bu tesislerin açýlmasý, iþletilmesi ve kapatýlmasýna iliþkin esas ve usuller Yönetim Kurulunca hazýrlanacak bir yönetmelikle düzenlenir.

 

 Madde 31- Dernek Görevlileri ve Ücretleri.

    Dernek hizmetleri gönüllüler ve yönetim kurulu kararý ile göreve baþlayacak ücretliler aracýlýðý ile yürütülür. Bunlarýn ücretleri genel kurul kararý ile tespit edilir.

    Derneðin Yönetim ve Denetim Kurulu üyelerinin kamu görevlisi olmayan baþkan ve üyelerine ücret verilebilir. Bunlarýn dýþýndaki üyelere ücret, huzur hakký veya baþka bir ad altýnda herhangi bir ücret ödenmez.

    Dernek hizmetleri için görevlendirilecek üyelere verilecek gündelik ve yolluk miktarlarý genel kurul tarafýndan tespit edilir.

 

Madde 32 –Sona Erme.

      a. Kendiliðinden sona erme;

      Deneðin faaliyetleri aþaðýdaki hallerde kendiliðinden sona erer.

        (1) Amacýn gerçekleþmesi, gerçekleþmesinin olanaksýz hale gelmesi veya sürenin sona ermesi,

        (2) Ýlk Genel Kurul toplantýsýnýn kanunda öngörülen sürede yapýlmamýþ ve zorunlu organlarýn oluþturmamýþ olmasý,

        (3) Borç ödemede acze düþmüþ olmasý,

        (4)Tüzük gereðince Yönetim Kurulunun oluþturulmasýnýn olanaksýz hale gelmesi,

        (5) Olaðan Genel Kurul toplantýsýnýn üst üste iki defa yapýlamamasý.

         Her ilgili; sulh hâkiminden, derneðin kendiliðinden sona erdiðinin tespitini isteyebilir.

      b. Genel Kurul kararý ile sona erme;

      Genel Kurul, her zaman derneðin feshine karar verebilir.

      c. Mahkeme Kararý ile sona erme;

      Derneðin amacý, kanuna ve ahlâka aykýrý hale gelirse; Cumhuriyet savcýsýnýn veya bir ilgilinin istemi üzerine mahkeme, derneðin feshine karar verebilir. Mahkeme, dava sýrasýnda faaliyetten alýkoyma dahil gerekli bütün önlemleri alýr. 

 

 Madde 33- Derneðin Feshi ve Malvarlýðýnýn Tasfiyesi.

      a. Derneðin Feshi;

       Genel Kurulun derneðin feshine karar alabilmesi için tüzüðe göre genel kurula katýlma hakkýna sahip olan dernek üyelerinin en az üçte ikisinin (2/3) toplantýda hazýr bulunmasý þarttýr. Ýlk toplantýda çoðunluk saðlanamamasý halinde, üyeler usulüne uygun olarak ikinci toplantýya çaðýrýlýr.       Ýkinci toplantýda çoðunluk aranmaz, ancak ikinci toplantýya katýlan üye sayýsý yönetim ve denetim kurullarý üye tam sayýlarýnýn iki katýndan az olamaz. Feshe iliþkin kararýn toplantýda hazýr bulunan üyelerin üçte iki (2/3) çoðunluðu ile verilmesi zorunludur. Derneðin feshi Yönetim Kurulu tarafýndan beþ (5) gün içerisinde mahallin mülki idare amirliðine yazý ile bildirilir. Fesih halinde derneðin menkul mallarý feshe karar verecek heyetçe uygun yere devredilir.

 

      b. Tasfiye Ýþlemleri;

      Derneðin para, mal ve haklarýnýn tasfiyesi aþaðýda belirtilen esaslara göre yapýlýr.

       (1) Tasfiyenin dernek tüzüðünde gösterilen esaslara göre yapýlmasý.

        Genel kurulca derneðin feshine karar verildiðinde, derneðin para, mal ve haklarýnýn tasfiyesi son yönetim kurulu üyelerinden oluþan tasfiye kurulunca yapýlýr. Bu iþlemlere, feshe iliþkin genel kurul kararýnýn alýndýðý veya kendiliðinden sona erme halinin kesinleþtiði tarihten itibaren baþlanýr.

        Tasfiye kurulu, mevzuata uygun olarak derneðin para, mal ve haklarýnýn tasfiye iþlemlerini baþtan sonuna kadar tamamlamakla görevli ve yetkilidir. Bu kurul, önce derneðin hesaplarýný inceler. Ýnceleme sýrasýnda derneðe ait defterler, alýndý belgeleri, harcama belgeleri, tapu ve banka kayýtlarý ile diðer belgelerin tespiti yapýlarak varlýk ve yükümlülükleri bir tutanaða baðlanýr.

        Tasfiye iþlemleri sýrasýnda derneðin alacaklýlarýna çaðrýda bulunulur ve varsa mallarý paraya çevrilerek alacaklýlara ödenir. Derneðin alacaklý olmasý durumunda alacaklar tahsil edilir.  Alacaklarýn tahsil edilmesi ve borçlarýn ödenmesinden sonra kalan tüm para, mal ve haklarý, genel kurulda belirlenen yere devredilir. Genel Kurulda devredilecek yer belirtilmemiþse derneðin bulunduðu ildeki amacýna en yakýn ve fesih edildiði tarihte en fazla üyeye sahip derneðe devredilir.

        Tasfiyeye iliþkin tüm iþlemler tasfiye tutanaðýnda gösterilir. Tasfiye iþlemleri mülki idare amirliklerince haklý bir nedene dayanýlarak verilen ek süreler hariç üç (3) ay içerisinde tamamlanýr. Tasfiye iþlemlerinin tamamlanmasýný müteakip durum yedi (7) gün içerisinde bir yazý ile dernek merkezinin bulunduðu yerin mülki amirine bildirilmesi ve tasfiye tutanaðýnýn eklenmesi zorunludur.

        Derneðin defter ve belgelerinin tasfiye kurulu sýfatýyla son Yönetin Kurulunun beþ (5) yýl saklamasý zorunludur.

       (2) Tasfiyenin mahkeme kararý ile yapýlmasý.

        Tasfiyenin ne þekilde yapýlacaðý hakkýnda genel kurulca bir karar alýnmamýþsa, genel kurul toplanamamýþ veya son Yönetim Kuruluna yapýlan tebligata raðmen tasfiye iþlemi yapýlmamýþsa veya dernek mahkeme kararý ile feshedilmiþse derneðin bütün para, mal ve haklarý, mahkeme kararý ile bulunduðu ildeki amacýna en yakýn ve kapatýldýðý tarihte en fazla üyeye sahip derneðe devredilir.

        Derneðin para, mal ve haklarýnýn tasfiyesi mahkeme kararýnda belirtilen esaslara göre yapýlýr ve tasfiyenin tamamlanmasýný müteakip, durum mülki idare amirliðine bildirilir.

 

 Madde 34- Kamu Kurum ve Kuruluþlarý ile ortak Proje Yürütme.

    Dernek, amacýna uygun, 5253 sayýlý Dernekler Kanunu, Dernekler Yönetmeliði ve 5072 sayýlý Dernek ve Vakýflarýn Kamu Kurum ve Kuruluþlarý ile Ýliþkilerine dair Kanun Hükümlerine göre ortak proje yürütebilir.

 

Madde 35- Tüzük Deðiþikliði.

    Derneðin tüzüðü genel kurula iþtirak eden üyelerin üçte ikisinin (2/3) çoðunluðu ile deðiþtirilir.       

    Çoðunluðun saðlanamamasý nedeniyle toplantýnýn ertelenmesi durumunda ikinci toplantýda çoðunluk aranmaz.

     Genel Kurulda tüzük deðiþikliði oylamasý açýk olarak yapýlýr.

 

Madde 36- Açýk Hüküm Bulunmayan Haller.

    Bu tüzükte açýk bulunmayan durumlarda yürürlükteki dernekler kanunu ve Türk medeni kanunu ve bu kanunlara atfen çýkarýlmýþ Dernekler Yönetmeliði ve ilgili diðer mevzuatýn dernekler hakkýndaki hükümleri uygulanýr.

 

Geçici Madde 1- Geçici Yönetim kurulu,

     Ýlk Genel Kurulda dernek organlarý oluþturulana kadar, derneði temsil edecek ve dernekle ilgili iþ ve iþlemleri yürütecek olan Geçici Yönetim Kurulu üyeleri aþaðýda belirtilmiþtir.