30 AÐUSTOS ZAFER BAYRAMI

30 AÐUSTOS ZAFER BAYRAMI

30 AÐUSTOS ZAFER BAYRAMI haberinin gerçek görüntüsü.

Yazdır

2019-09-28 09:27

Büyük Taarruz ve Baþkomutanlýk Meydan Savaþý

(26 Aðustos – 9 Eylül 1922)

 

    Büyük Taarruz, 26 Aðustos 1922 tarihinde Baþkomutan Mustafa Kemal önderliðinde saat 05.30 sularýnda Türk topçusunun ateþi ile baþladý. Dumlupýnar’da Yunan ordusu ile büyük bir meydan savaþý yapýldý.

   Türk ordusu Sakarya’da zafer kazanmasýna raðmen henüz Yunan ordusunu savaþa zorlayarak yok edecek durumda deðildi.

    Baþkomutan Mustafa Kemal’e göre ordunun taarruz gücüne ulaþabilmesi için uzun bir hazýrlýk dönemine ihtiyaç vardý. Sakarya Zafer’ini izleyen günlerde büyük taarruz için hazýrlýklara baþlandý.

    Yurdun her tarafýnda uygulanan Tekâlifi milliye Emirleri ile ordunun ihtiyaçlarýnýn giderilmesi çalýþmalarýna devam edildi.

    Öncelikle ordunun asker sayýsý artýrýldý. Büyük bir gizlilik içinde yapýlan hazýrlýk aþamasýnda Ýstanbul’daki silah depolarýndan Anadolu’ya silah ve cephane kaçýrýldý. Fransýz ve Ýtalyanlarýn çekilirken býraktýðý silah ve mühimmatlar ile Rusya’dan alýnan silahlarla ordu güçlendirildi.

    Taarruz hazýrlýklarýnýn uzun sürmesi TBMM’de Mustafa Kemal’e karþý muhalefet edenlerin sayýsýnýn artmasýna neden oldu. Bunun sonucunda 5 Aðustos 1921’den itibaren üç aylýk sürelerle uzatýlan Baþkomutanlýk yetkisi dördüncü kez uzatýlmak istenince mecliste yeterli oyu alamadý. Bu durum, Mustafa Kemal tarafýndan Nutuk’ta þu duygularla anlatýlmýþtýr:

    “Bu dakikada ordu komutansýzdýr. Eðer ben, orduya komuta etmeyi sürdürüyorsam yasaya aykýrý olarak komuta ediyorum. Mecliste beliren oylara göre hemen komutadan el çekmek isterdim. Baþkomutanlýðýmýn sona erdiðini hükûmete bildirirdim. Ama önlenemeyecek bir kötülüðe yol açmamak zorunluluðu karþýsýnda kaldým. Düþman karþýsýnda bulunan ordumuz baþsýz býrakýlamazdý. Bunun için býrakamadým, býrakamam ve býrakmayacaðým.”

    6 Mayýs 1922’de Mustafa Kemal’in mecliste yaptýðý konuþma üzerine yapýlan oylama sonucunda Mustafa Kemal’e verilen Baþkomutanlýk görevinin süresiz olarak uzatýlmasý kabul edildi.

    Baþlatýlacak taarruzdan önce bir kez daha sorunun barýþçý yollardan çözülmesi için Dýþiþleri Bakaný Yusuf Kemal (Tengirþenk) Bey Avrupa’ya gönderildi. Ancak sonuç alýnamadý.

    26 Aðustos sabahý Mustafa Kemal, Ýsmet ve Fevzi Paþalar taarruz harekâtýný sevk ve idare etmek için Kocatepe’de bulunuyorlardý.

    Savaþ 05.30’da Türk topçusunun ateþi ile baþladý.

    27 Aðustostan itibaren Türk kuvvetleri üstünlüðü ele geçirerek Yunan ordusuna büyük kayýplar verdirdi.

    30 Aðustos sabahý Dumlupýnar’da sýkýþtýrýlan Yunan ordusu ile büyük bir meydan savaþý yapýldý.

    Mustafa Kemal’in bizzat kendisinin yönettiði bu savaþa “Baþkomutanlýk Meydan Savaþý” denmiþtir. Ayný zamanda geçtiði yer dolayýsýyla “Dumlupýnar Meydan Savaþý” olarak da adlandýrýlýr. Bu savaþ sonunda bozguna uðrayan Yunan kuvvetleri Ýzmir, Yalova ve Bandýrma yönüne doðru kaçmaya baþladý.

    Yunan ordusu Baþkomutaný General Trikopis ve birçok subay esir alýndý. Kaçan Yunan ordusunun yeni bir savunma hattý oluþturmasýný engellemek amacýyla Mustafa Kemal “Ordular ilk hedefiniz Akdeniz’dir. Ýleri!” emrini verdi. Bu emirle baþlayan takip 9 Eylülde Türk ordusunun Ýzmir’e girmesiyle sonuçlandý.

KUTLU OLSUN