ÇUVAŞİSTAN CUMHURİYETİ

ÇUVAŞİSTAN CUMHURİYETİ haberinin gerçek görüntüsü.

Yazdır

TÜRK ÜLKELERİ 2017-09-04 12:50

 Resmi Adı: Çuvaşistan Cumhuriyeti, (Çuvaşistan Özerk Türk Cumhuriyeti)

 

Bağımsızlık Tarihi: 24 Ekim 1990

 

Yeri:

Volga nehrinin orta bölgesinde, çok önemli su, kara, deniz ve hava yollarının kesiştiği bölgede bulunmaktadır. Kuzey ve kuzey batıda Mari Özerk Cumhuriyeti ve Rusya Federasyonu\'nun Gorki bölgesi, doğuda Tataristan, güneyde Rusya Federasyonu\'na bağlı Ulyanovsk (Çember) bölgesi, güney batıda Mordva Özerk Cumhuriyeti, batıda ise Federasyonu\'na bağlı Arzamas Bölgesi’yle çevrilmiştir.

 

Başkenti: Çubuksaray (Çeboksarı (Rusça)-Supaşkar (Çuvaş lehçesi)

 

Yüzölçümü: 18,300 km²

 

Önemli Şehirleri:

Kanaşh, Shumerlya, Alatyr, Novocheboksarsk

 

Dili: Türkçe

 

Para Birimi: Ruble

 

Önemli Nehirleri:          

Volga nehrinin suladığı Çuvaşistan’da bu nehrin kolları ola Şura, Svigya, Bolsoy, Tsivil, Mali ve kubnina nehirleri bulunmaktadır

 

Önemli Gölleri :

 

 İklimi: .

Çuvaşistan ılıman kara iklimine sahiptir. Yazlar ılık, kışları ise uzun ve soğuktur. Yıllık yağış ortalaması 400-500 milimetre olup, kışın kar fazladır.

 

Yeraltı Kaynakları:

 

Temel Tarımsal Ürünleri:

Buğday, Çavdar, Şerbetçiotu, kenevir, keten, patates, şeker pancarı, mahorka ve sebzecilik gelişmiştir. Volga boylarında geniş sebze ve meyve bahçeleri yer almaktadır.

 Çuvaş platosu hayvancılığın merkezi olup büyük ve küçükbaş hayvancılık yanında domuz, at ve kümes hayvancılığı da yapılmaktadır.

 

Temel Sanayi Dalları:

Çuvaş ekonomisinin yüzde atmışı endüstriye dayanmaktadır. Cumhuriyetin ekonomisinde etkili başlıca sektörler şunlardır: Elektrikli araçlar, makine parçaları, metal, alkol, kimya, deri işleme tesisleri, hafif sanayi, lokomotif ve otomobil atölyeleri, kauçuk, mobilya, ahşap kaplama, et kombinaları, ormancılık ve tarıma dayalı sektörler. Makine ve metal sanayi bu sektörler arasına gelişmişlik açısından ilk sırada bulunmaktadır. Tabiatın ve coğrafyanın elverişli olması, ormancılık ağaç işlemeciliğini de ön plâna çıkarmaktadır. Bunun yanı sıra özellikle alkollü içki sanayisinin Çuvaşistan\'da oldukça fazla gelişmiş olması dikkat çekicidir. Ülkede bol miktarda yetişen şerbetçi otu, ağırlıklı olarak bu sektörde kullanılmaktadır. Çuvaşistan\'da sektörlerin çeşitliliğine rağmen bazı sebeplerden dolayı faaliyetlerine devam edemeyen fabrikalar da mevcuttur.

 

 Nüfus:

Toplam: 1,700,000

Kent Nüfusu:  % 67

Kırsal Kesim Nüfusu: % 33

 

Nüfusun Kompozisyonu:  

Çuvaş; %67.8, Tatar % 2,7

Diğer: % 26,7 Rus, %1,4 Mordov, %1,4 diğer

 

Eğitim:

Şupaşkar, Çuvaşistan’ın kültür ve eğitim merkezidir. Çuvaşistan Devlet Üniversitesi, Pedagoji Enstitüsü, Ziraat Enstitüsü ve Ticaret Enstitüsü bu şehirdedir. Çuvaş Devlet Üniversitesi, 7 enstitüsü, 105 şubesi ve on bini aşan öğrencisi ile eğitim sahasında Çuvaşistan\'ın gurur kaynağıdır. Bunun yanında Çuvaşistan’da Tıp, İletişim ve İdarî Bilimler fakülteleriyle, Yüksek Teknik Eğitim ve Kültür Enstitüleri de bulunmaktadır. Ülkede eğitim Çuvaşça ve Rusça olarak verilmektedir. Çeşitli kaynaklarda verilen bilgilere göre ülke insanının % 90\'ı lise ve üniversite mezunudur. Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı\'nın  da Çuvaşistan\'da iki okulu mevcuttur.      

 

Sağlık:

Çuvaşistan\'da sağlık hizmetleri modern ölçüler içerisinde verilmeye çalışılmaktadır. Ülkede dünya çapında ün yapmış hastaneler mevcuttur. Göz hastalıkları üzerinde oldukça iddialı olan ve yurt dışından da pek çok hastası olan  MNTK bu hastanelerin başında gelmektedir.

 

Politik Yapı:   

Çuvaşistan Cumhuriyeti\'nde devlet ve politika kurumları oluşturulmuştur. Halk tarafından seçilen cumhurbaşkanı, Cumhurbaşkanı tarafından parlamento dışından atanan Bakanlar Kurulu ve dar bölge seçimleriyle oluşturulmuş bir parlamento iş başındadır. Çuvaşistan\'ın

Çuvaşistan’da ilk serbest başkanlık seçimleri 1993 yılında yapılmış ve bir hukukçu olan Nikolay V. Fedorov, başkan seçilmiştir.

 

İdari Yapı:

Çuvaşistan 21 idari bölge, 9 şehir, 8 işçi şehri ve 1727 yerleşim yeriyle küçük bir ülkedir.

 

                                                       TÜRK HAREKETİ