Facebook'ta takip et.Twitter'da takip et. Abone Ol!
KIZIL ELMA BROSURU
Yaptýklarýmýz, Yayýnlarýmýz
2019-09-27 15:00

KIZIL ELMA BROSURU

KIZILELMA ÜLKÜSÜ

     Türkler için önemli bir anlam taþýyan Kýzýl Elma Ülküsü, Bilindiði kadarý ile Hun Ýmparatorluðundan günümüz Türk Devletlerine kadar gelmiþtir.

    Kýzýl Elma, Türk milletinin tarihî ülkülerini temsil eden bir kavramdýr. Türk mitolojisinde Türkler ve de özellikle Oðuz Türkleri için üzerinde düþünüldükçe uzaklaþan ancak uzaklaþtýðý oranda cazibesi artan ülküler veya düþleri simgeleyen bir ifadedir.  

   Türk milliyetçiliðinin önemli sembollerinden birisi olan Kýzýl Elma imgesi, Türk devletleri için bir hedefi ve amacý simgeler. Ulaþýlmasý gereken bir yeri, fethedilmesi gereken bir bölgeyi ifade ettiði gibi bir devlet kurma idealini, cihan hâkimiyeti idealini ve Türk birliði idealini de ifade etmiþtir.

    “Kýzýl”, Türk kültüründe devamlý yer alan kýymetli bir renk; “Elma” ise mistik bir yaný bulunan, bolluk, bereket, þifa kaynaðý olarak görülen bir meyvedir. Ancak Kýzýl Elma sembolleþtirilmesinin elmaya deðil, Eski Türklerde Güneþ ve Ay'ý anlatan kýzýl topa dayandýðý düþünülür. Bu top, “muncuk” adýyla bayrak ve tuðlarýn tepesini süslemiþ ve bazen zaferin iþareti, bazen hâkimiyetin sembolü, bazen de fethedilmek üzere hedef seçilen yeri ifade etmiþtir.

    Kýzýl Elma imgesinin ilk kez Orta Asya Türkleri arasýnda doðduðu; Ergenekon Destanýnda Ergenekon'dan dýþarýya çýkma ve kaybedilmiþ eski yurdu geri alma idealini simgelediði kabul edilir.

    Türk tarihinde, Hunlardan itibaren bir dünya imparatorluðu olma ve yeryüzüne düzen verme ülküsünün tezahürleri görülür. Türk Hakanlarý, “Güneþ bayraðýmýz, gökyüzü çadýrýmýz” diyerek bu egemenlik ülküsünü dile getirmiþlerdir.

     Kýzýl Elma efsanesi Ýstanbul'un fethinden sonra yeniçeriler arasýnda yaygýnlaþmýþtýr. Osmanlý’nýn Avrupa ?da fethetmeyi istediði önemli þehirler, “Kýzýlelma” olarak anýlmýþtýr. Çeþitli kaynaklarda, Fatih Sultan Mehmet devrinden baþlayarak III. Selim dönemine kadar Türk askerlerinin “Padiþahým, biz senin uðrunda ta Kafdaðý’nýn ötesine, Kýzýlelma'ya dek varýrýz” sözlerini dillerinden düþürmediði ifade edilir.

    1521'de Belgrad'ýn alýnmasý, 1526 yýlýndaki Mohaç Savaþý ve 1529'daki I. Viyana Kuþatmasýna dair Osmanlý eserlerinde hep Kanuni Sultan Süleyman'ýn “Kýzýl Elma'yý eline aldýðýndan” bahsedilmiþtir.

    Türkçülüðün öncülerinden Ziya Gökalp'ýn þiir ve yazýlarýnda Kýzýlelma, Büyük Türk Birliði'ni simgeleyen bir ülküdür; Turan ülküsü. Þöyle yazar: "Türk köylüsü Kýzýlelma'yý tahayyül ederken, gözünün önüne Türk ilhanlýklarý (imparatorluk) gelir. Gerçekten, Turan mefkûresi (ülkü) mâzide bir hayal deðil, bir gerçekti." 

    Bu broþüre “KIZILELMA” ismini vermemizin sebebi de bu broþürde yer alan ”TÜRK DEVLET VE TOPLULUKLARININ TÜRK BÝRLÝÐÝNE YÖNLENDÝRÝLMESÝDÝR.”


BAÐIMSIZ TÜRK CUMHURÝYETLERÝ


 Azerbaycan Cumhuriyeti

 Baðýmsýzlýk Tarihi: 30 Aðustos 1991

Yeri: Kafkaslarda yer alan Azerbaycan Cumhuriyeti’nin batýsýnda Ermenistan, Kuzeybatýsýnda Gürcistan, doðusunda Hazar Denizi, kuzeyinde Daðýstan ÖC, güneyinde Ýran, güneybatýsýnda Türkiye bulunmaktadýr.

Baþkenti: Bakü

Yüzölçümü: 86.600 km²

Önemli Þehirleri: Gence, Sumgayýt, Kuba, Mingeçevir, Alibayramlý, Þusa, Þeki, Lankeran

Nüfus: 8.202.500

(Azerbaycan Türkü, Avar, Tatar, Ahýska Türkü,  Rus, Talýþ, Lezgi, Yahudi, Ermeni, Gürcü, Ukraynalý, Tat, Daðýstanlý)

 

 Kazakistan Cumhuriyeti

 Baðýmsýzlýk Tarihi: 16 Aralýk 1991

 Yeri: Doðusunda Ç. H.C., güneyinde Kýrgýzistan ve Özbekistan, batýsýnda Hazar Denizi ve Türkmenistan, kuzeyinde ise Rusya Federasyonu ile çevrilmiþtir.

Baþkenti: Astana (Akmola)

Yüzölçümü: 2.717,300 km²

Önemli Þehirleri: Almatý, Cambul, Çimkent, Türkistan, Karaganda, Semipalatinsk, Kökçetav, Kustanay, Turgay, Guryev, Baykonur.

Nüfus: 18.953.126

(Kazak, Dungan, Tatar, Azerbaycan Türkü, Çuvaþ, Baþkurt, Özbek, Uygur, Mordvalý, Rus, Alman, Beyaz Rus, Koreli, Polonyalý,  Yahudi, Moldovalý, Ukraynalý)

 

 Kýrgýzistan Cumhuriyeti

 Baðýmsýzlýk Tarihi: 31 Aðustos 1991

 Yeri: Kuzeyinde Kazakistan, doðu ve güneydoðusunda ÇHC (Doðu Türkistan), batýsýnda Özbekistan ve güneybatýsýnda Tacikistan bulunmaktadýr.

Baþkenti: Biþkek

Yüzölçümü: 198 500 km²

Önemli Þehirleri; Oþ, Karakol, Celalabad, Tokmok, Kara-Balta, Çolpan Ata, Narýn, Talas

Nüfus: 5.166.000

(Kýrgýz, Özbek, Rus, Ukraynalý, Dungan, Uygur, Tatar, Kazak, Tacik, Türk, Alman, Koreli )

 

 Özbekistan Cumhuriyeti

 Baðýmsýzlýk Tarihi: 01 Eylül 1991

Yeri: Ýpek Yolu üzerinde yer alan Özbekistan doðuda Kýrgýzistan ve Tacikistan, güneyde Afganistan ve Türkmenistan, batýda Türkmenistan, kuzeyde Kazakistan ve Aral Gölü ile çevrilidir.

Baþkenti: Taþkent

Yüzölçümü: 447.400 km²

Önemli Þehirleri: Semerkant, Buhara, Fergana, Andican, Termiz, Karþý, Cizzah, Namangan, Hokand, Ürgenç, Hive, Nevai, Harezm

Nüfus:  27.307.134

( Özbek, Kazak, Kýrgýz Türkmen, Tatar, Karakalpak, Rus, Tacik, Koreli, Ukraynalý, Yahudi, Azerbaycan Türkü)

 

 Türkiye Cumhuriyeti

 Baðýmsýzlýk Tarihi: 29 Ekim 1923

 Yeri: Asya, Avrupa ve Afrika kýtalarýnýn birbirine çok yaklaþtýðý bir alanda yer alan Türkiye Cumhuriyeti, doðuda Gürcistan, Ermenistan, Nahcivan ve Ýran, batýda Bulgaristan ve Yunanistan, güneyde Suriye ve Irak ile komþudur.

Baþkenti: Ankara

Yüzölçümü: 814.578 km²

Önemli Þehirleri: Ýstanbul, Ýzmir, Antalya, Bursa, Adana, Sakarya, Mersin, Trabzon, Samsun, Erzurum, Kars, Diyarbakýr, Konya, Eskiþehir, Edirne,

Nüfusu: 82.300.882

(Türk, Tatar, Kumuk,  Pomak, Avar, Arap, Abaza, Fars, Arnavut, Boþnak, Çerkez, Çeçen, Gürcü, Ermeni, Yahudi, Rum, Roman, Lezgi, Laz, Rus, Alman, Fransýz, Ýtalyan)

 

 Türkmenistan Cumhuriyeti

 Baðýmsýzlýk Tarihi: 27 Ekim 1991

 Yeri:  Kuzeyde Kazakistan ve Özbekistan, güneydoðuda Afganistan, güneyde Ýran, batýda Hazar denizi bulunmaktadýr.

 Baþkenti: Aþkabat

Yüzölçümü: 488,100 km²

Önemli Þehirleri:  Merv, Türkmenbaþý, Daþoðuz, Köhne, Türkmenabat, Balkanabat (Nebitdað), Ürgenç, Atamurat (Kerki).

Nüfus:  6.070.000

(Türkmen, Özbek, Kazak, Tatar, Azerbaycan Türkü, Karapapah, Rus, Lezgi, Fars, Tacik, Yahudi, Beluci, Ukraynalý, Ermeni, Alman, Gürcü)

 

 Kuzey Kýbrýs Türk Cumhuriyeti

 Baðýmsýzlýk Tarihi: 15 Kasým 1983

Yeri: Doðu Akdeniz’in Kuzeyinde yer alan ve Avrupa, Asya ve Afrika’yý birbirine baðlayan, merkezi bir bölgede bulunan Kýbrýs

Adasýnýn kuzeyinde bulunmaktadýr.

Baþkenti: Lefkoþa

Yüzölçümü: 3,550 km²

Önemli Þehirleri: Magosa, Güzelyurt, Girne

Nüfus:  313,626

(Türk, Ýngiliz, Maronit, Rum)

 

 

 ÖZERK TÜRK CUMHURÝYETLERÝ


Altay Cumhuriyeti

 Özerklik Tarihi: 01 Eylül 1991

 Baðlý Olduðu Devlet: Rusya Federasyonu

Yeri: Asya’nýn tam merkezinde Kazakistan, Çin ve Moðolistan’ýn kesiþtiði kavþakta bulunmaktadýr. Altay, Batý'da Kazakistan, kuzeyde Rusya Federasyonu, doðuda Tuva ve Hakas Türk Cumhuriyetleri, güneyde Moðolistan, Doðu Türkistan ve Kazakistan ile komþudur.

Baþkenti: Gorno Altay

Yüzölçümü: 92,902 km²

Önemli Þehirleri:  Onguday, Üst-Kan, Çibit, Taranta, Ak Doyurak, Biysk, Taþtagöl, Balýkça, Tur Ocak. Ulugan,

Nüfus:  211.564

(Altay Türkü, Kazak, Tatar, Rus, Ukraynalý, Alman)

 

 Baþkurtistan Cumhuriyeti

 Özerklik Tarihi: 14 Ekim 1990

Baðlý Olduðu Devlet: Rusya Federasyonu

Yeri: Ural Daðlarý’nýn güneyinde, Orta Ýdil bölgesinde yer alan Baþkurdistan’ýn, batýsýnda Tataristan Türk Cumhuriyeti, Kuzeyinde Perm ve Svirtlovski, doðusunda Çelyabinski ve Sverlovsk, güneyinde ise Orenburg þehirleri yer almaktadýr.

Baþkenti: Ufa

Yüzölçümü: 143. 600 km²

Önemli Þehirleri: Akyar, Ýsterlikamak, Ýþimbay, Salavat, Niftikamski, Büryen, Belaret Zilair, Baymak, Uçalý Ebyelil, Sibay, Kömürdað, Dörtevli, Kandýr.

Nüfus: 4.140.336

(Baþkurt, Tatar, Çuvaþ, Rus, Udmurt, Ukraynalý, Mari, Mordvalý, Beyaz Rus)

 

 Çuvaþistan Cumhuriyeti

  Özerklik Tarihi: 24 Ekim 1990

 Baðlý Olduðu Devlet: Rusya Federasyonu

Yeri: Volga nehrinin orta bölgesinde yer almaktadýr. Kuzey ve kuzey batýda Mari Ö. C. ve Rusya Federasyonu, doðuda Tataristan, güneyde RF’ye baðlý Ulyanovsk bölgesi, güney batýda Mordva Ö. C. batýda ise RF’ye baðlý Arzamas Bölgesi’yle çevrilmiþtir.

Baþkenti: Çubuksaray (Çeboksarý –Rusça, Subaþkar -Çuvaþ lehçesi)

Yüzölçümü: 18,300 km²

Önemli Þehirleri: Kügeþ, Serplü, Semerle,  Alatýr, Yeniçeboksarý, Eseriye, Yepres

Nüfus: 1.900.000

(Çuvaþ, Tatar, Rus, Mordvalý)

 

 Hakas Cumhuriyeti

 Özerklik Tarihi: 03 Temmuz 1991

Baðlý Olduðu Devlet: Rusya Federasyonu

Yeri: Orta Asya’da Sibirya’nýn güneyinde bulunan Hakasya,  Kuzeybatý ve batýsýnda Kemerova bölgesi, doðu ve kuzeydoðusunda Krasnoyarsk Eyaleti, güneybatýda Altay Cumhuriyeti ve Güneydoðusunda Tuva Cumhuriyeti yer almaktadýr.

Baþkent: Abakan

Yüzölçümü:  61.900 km²

Önemli Þehirleri: Çernogorsk, Sayangorosk, Sosk, Abaza

Nüfusu: 585.000

(Hakas Türkleri, Tatar, Çuvaþ, Þor, Rus, Ukraynalý, Mordvalý, Beyaz Rus)

 

 Kabardey-Balkar Cumhuriyeti

 Özerklik Tarihi: 31 Mart 1992

Baðlý Olduðu Devlet: Rusya Federasyonu

Yeri: Kuzeyinde, Rusya Federasyonu; doðusunda Kuzey Osetya, Güneyinde Gürcistan, batýsýnda Karaçay-Çerkez Cumhuriyeti ile çevrilidir.

Baþkent: Nalçýk

Yüzölçümü: 12.500 km²

Önemli Þehirleri: Terskol, Ogarý Bashan, Týrnavuz. Bulungu, Sýký, Bizingi, Ogarý Çeðem,Holam, Tüben, Çegem, Karasuv, Babugent

Nüfusu: 800.000

(Balkar, Karaçay, Kabardey, Rus)

 

 Karaçay-Çerkez Cumhuriyeti

 Özerklik Tarihi: 25 Aralýk 1992 

Baðlý Olduðu Devlet: Rusya Federasyonu

Yeri: Kuzey Kafkasya’da, kuzey ve batýsýnda Rusya Federasyonu, Doðusunda Kabardey Balkar ÖC. Güneyinde Abaza ve Daðýstan ÖC. yer almaktadýr

 Baþkenti: Çerkeþ

Yüzölçümü:14.300 km²

Önemli Þehirleri: Uçkalan, Karaçay, Teberde, Zelençuk, Çögetey, Üçköken, Arhýz, Hurzuk.

Nüfusu: 500.000

 (Karaçay, Balkar, Nogay, Rus, Adýge, Abaza)

 

 Karakalpak Cumhuriyeti

 Özerklik Tarihi: 01 Aralýk 1936

Baðlý Olduðu Devlet: Özbekistan Cumhuriyeti

Yeri: Özbekistan’ýn kuzey doðusunda, Aral Gölü’nün güneyinde yer almaktadýr. Karakalpak topraklarý güneydoðuda Özbekistan, güneyde Türkmenistan, batý, kuzey ve doðuda Kazakistan’la çevrilmiþtir.

Baþkenti: Nukus

Yüzölçümü: 164.900 km²

Önemli Þehirleri: Çimbay, Kongrad, Mangýt, Tört Köl, Hive, Al Kala, Hocaeli, Biruni, Tahta köprü

 Nüfusu: 1.500.000

(Karakalpak, Özbek, Kazak)

 

 Kýrým Cumhuriyeti

 Özerklik Tarihi: 1991

Baðlý Olduðu Devlet: Rusya Federasyonu

Yeri: Karadeniz’in kuzeyinde yer almaktadýr. Doðusunda Azak denizi kuzeyinde Ukrayna yer almaktadýr

Baþkenti: Akmescit

Yüzölçümü: 26.945 km²

Önemli Þehirleri: Bahçesaray, Akyar, Yalta, Gözleve, Kefe, Kerç, Alusta, Sudak, Balak.

Nüfusu: 2.632.400

(Kýrým Türkü, Kýrýmçak,Karaim, Rus,

Ukraynalý, Beyaz Rus, Yahudi)

 

 Nahcivan Cumhuriyeti

 Özerklik Tarihi: 16 Mart 1921

Baðlý Olduðu devlet: Azerbaycan Cumhuriyeti

Yeri: . Kuzey ve doðusunda Ermenistan, güney ve batýsýnda Ýran topraklarýyla çevrilmiþ olup, batýsýnda yer alan Türkiye ile on üç km. sýnýrý bulunmaktadýr.

Baþkenti: Nahcivan

Yüzölçümü: 5.500 km²

Önemli Þehirleri: Orduabat, Culfa,

Þahbuz, Babek, Sederek, Þerur,

Nüfusu: 354.000

(Azerbaycan Türkü)

 

 Saha Cumhuriyeti

 Özerklik Tarihi: 01 Þubat 1991

 Baðlý Olduðu Devlet: Rusya Federasyonu

Yeri: Kuzeydoðu Sibirya'da Kuzey Buz Denizi'ne dökülen Lena, Yana, Ýndigirka ve Kolýma ýrmaklarýnýn havzasýnda yer alýr. Ülkenin % 40'dan fazlasý kutup dairesinin kuzeyindedir.

Baþkenti: Yakuts

Yüzölçümü: 3.103.200 km²

Önemli Þehirleri: Aldan, Verkoyansk, Mirnýy, Olyokminsk Vilüysk

Nüfusu: 1.200.000

 (Saha, Tatar, Azerbaycan Türkü, Rus, Ukraynalý)

 

 Tataristan Cumhuriyeti

 Özerklik Tarihi: 30 Aðustos 1992

Baðlý Olduðu Devlet: Rusya Federasyonu

Yeri: Batýsýnda

Çuvaþistan, doðusunda Baþkurdistan olmak üzere iki kardeþ cumhuriyet ile

sýnýrdaþtýr. Kuzeyinde Mari Cumhuriyeti, güneyinde Samara, Simbir Bölgeleri

ile sýnýrdýr.

Baþkenti: Kazan

Yüzölçümü: 67.836 km²

Önemli Þehirleri:

Nüfusu: 7.006.237

(Tatar, Çuvaþ, Baþkurt, Rus, Ukraynalý, Mari)

 

 Tuva Cumhuriyeti

 Özerklik Tarihi: 01 Mart 1991

Baðlý Olduðu Devlet: Rusya Federasyonu

Yeri: Tuva Güney Sibirya’da yer almaktadýr. Kuzeyinde Krasnoyarsk Oblastý ve Hakas Özerk Cumhuriyeti, doðusunda Buryat Özerk Cumhuriyeti, Kuzeydoðusunda Ýrkutsk Oblastý, güneyinde Moðolistan Cumhuriyeti, batýsýnda Altay Özerk Cumhuriyeti bulunmaktadýr

Baþkenti: Kýzýl

Yüzölçümü: 179.000 km²

Önemli Þehirleri: Erzin, Samagaltay, Turan, Toora-He, Çadana, Ak-Davural

Nüfusu: 400.000

(Tuva, Hakas, Tatar, Rus, Ukraynalý)

 

 Karabað Cumhuriyeti

Özerklik Tarihi: 05 Haziran 1920

Baðlý Olduðu Devlet: Azerbaycan Cumhuriyeti

Yeri: Azerbaycan Cumhuriyeti sýnýrlarý içerisinde.

Baþkenti: Hankendi

Yüzölçümü: km²

Önemli Þehirleri: Þusa

Nüfusu: 180.000

(Azerbaycan Türkü, Ermeni)

 

ÖZERK TÜRK BÖLGELERÝ

Bayan Ulgy Aimak Özerk Bölgesi

 Özerklik Tarihi: 1940

 Baðlý Olduðu Devlet: Moðolistan Cumhuriyeti

Yeri: Moðolistan’ýn doðusunda yer almaktadýr.

Baþkenti: Ulgy

Yüzölçümü: 45.800 km²

Önemli Þehirleri: Ulaangorn,

Dund-Us, Altay

Nüfusu: 200.000

(Kazak, Moðol)

 

 Doðu Türkistan Özerk Bölgesi

 ÖzerklikTarihi: 1955

Baðlý Olduðu Devlet: Çin Halk Cumhuriyeti

Yeri: Doðuda Çin Halk cumhuriyeti, Moðolistan ve Tibet, Batýda Kýrgýzistan ve Kazakistan, Kuzeyde Sibirya, güneyde Hindistan, Pakistan ve Tibet bulunmaktadýr.

Baþkenti: kuldza

Yüzölçümü: 1.828.400 km²

Önemli Þehirleri: Altay, Çiçek, Karamay, Sancý, Urumçi, Köytün, Börütala, Gulca, Sihanzý, Tufan, Ertürk, Kumul, Aksu, Aluþ, Kaþgar, Yeken, Hoten, Korla

Nüfusu: 43.500.000

( Uygur, Kazak, Kýrgýz, Özbek, Tatar, Tacik, Çinli)

 

 Gagauz Eli Özerk Bölgesi

 Özerklik Tarihi: 23 Aralýk 1994 Baðlý Olduðu Devlet: Moldova Özerk Cumhuriyeti

 Yeri: Romanya’nýn kuzeydoðusunda yer almaktadýr. Doðusunda Ukrayna, kuzeyinde Moldova, batýsýnda Romanya bulunmaktadýr

Baþkenti: Komrad

Yüzölçümü: 1.800 km²

Önemli Þehirleri: Çadýr Lunga, Bul Keresta, Kagul

Nüfusu: 200.000

(Gagauz, Moldovalý)

 

 Dolgan-Nenets (Taymir) Özerk Bölgesi

 Özerklik Tarihi: 10 Aralýk 1930

 Baðlý Olduðu Devlet: Rusya Federasyonu

Yeri: Sibirya kuzeyinde, Taymir yarýmadasý çevresinde

Baþkenti: Dudinga

Yüzölçümü: 862.100 km²

Önemli Þehirleri:

Nüfusu:  55.800.000

( Dolgan, Tatar, Azerbaycan Türkü, Nenets, Rus, Ukraynalý)

 

 TÜRK TOPLULUKLARI

S.

 

B

ÜLKE

      TÜRK BOYLARI

1

 

 

 

 

 

A

V

R

U

P

A

Romanya

Anadolu Türkleri, Gagavuzlar,

Tatarlar, Sekel Türkleri,

Çuvaþ Türkleri,

Bulgaristan

 

Anadolu Türkleri, Tatarlar,

Gagavuzlar, Pomak Türkleri,

Türk Baþlar (Torbeþler),

Yunanistan

Batý Trakya Türkleri,

Pomak Türkleri,

Gagavuzlar, Karaman Türkleri,

Adalarda Yaþayan Türkler,

Makedonya

Anadolu Türkleri, Pomaklar, Peçenekler, Türk Baþlar,

Gora Türkleri,

Arnavutluk

Anadolu Türkleri, Pomaklar,

Gora Türkleri,

Kosova

Anadolu Türkleri, Pomaklar,

Gora Türkleri,

Sancak

Anadolu Türkleri,

Bosna-Hersek

Anadolu Türkleri,

Hýrvatistan

Anadolu Türkleri,

Karadað

Bar Türkleri,

Sýrbistan

Sekel Türkleri,

Slovenya

Sekel Türkleri,

Polonya

Tatarlar, Lipka Tatarlarý,

Karaim Türkleri,

Finlandiya

Tatarlar, Miþerler,

Beyaz Rusya

Karaim Türkleri, Lipka Tatarlarý, Tatarlar,

Litvanya

Tatarlar, Lipka Tatarlarý,

Karaimler,

Estonya

Tatarlar,

Ukrayna

Gagavuzlar, Tatarlar, Karaim Türkleri,

Kýrýmçaklar, Karapapah,

 Sekel Türkleri,

 Urum Türkleri,

Rusya Federasyonu

Karaim Türkleri, Tatarlar, Çuvaþlar,

 Azerbaycan Türkleri, Özbekler, Kazaklar, Kafkas Türkleri, Baþkurtlar, 

Ýtalya

Moena Türkleri, Batý Avrupa Türkleri,

Macaristan

Onogur, Ogur, Sabir, Hun, Kavar Hazarlarý,

Fransa

Basklar, Batý Avrupa Türkleri,

Ýspanya

Basklar,

Ýngiltere

Pict Türkleri, Batý Avrupa Türkleri,

Almanya

Batý Avrupa Türkleri,

Belçika

Batý Avrupa Türkleri,

Danimarka

Batý Avrupa Türkleri,

Avusturya

Batý Avrupa Türkleri,

2

Ý

D

Ý

L

 

U

R

A

L

Rusya

Federasyonu

Baþkurtlar, Tatarlar,

Çuvaþlar, Azerbaycan Türkleri,

Özbekler, Kazaklar,

Kýrgýzlar, Nogaylar,

Kundur Türkleri, Türkmenler,

Kafkas Türkmen’i, Kumuk,

Gagavuzlar, Besermenler,

Astrahan Türkleri,

3

 

 

K

A

F

K

A

S

Y

A

Gürcistan

Ahýska Türkleri, Azerbaycan Türkleri, Gürcistan Türkleri, Karapapahlar (Borçalý Türkleri), Urum Türkleri,

Acara

Acara Türkleri,

Daðýstan

Kumuklar, Derbent Türkleri,

Kafkas Türkmenleri, Kundur Türkleri, Nogaylar, Karapapah Türkleri, Karaylar,

Ermenistan

Karapapahlar, Revan Türkleri

Gökçay-Zengezur Türkleri,

Urum Türkleri,

Azerbaycan Türkleri

Çeçenistan

Karabudaklar, Kayýnlar

Rusya

Federasyonu

Nogaylar, Tatarlar, Kumuklar,

Çuvaþlar, Avarlar,

Azerbaycan Türkleri, Balkarlar

Karaçaylar, Kazaklar

4

S

Ý

B

Ý

R

Y

A

Rusya

Federasyonu

Sibir (Sabir) Türkleri, Tatarlar,

Batý Sibir tatarlarý,

Doðu Sibir Tatarlarý, Abakan Tatarlarý, Buhara Türkleri, Tobollar, Altay Türkleri, Azerbaycan Türkleri Baþkurtlar, Çuvaþlar, Kazaklar,

Özbekler, Kýrgýzlar,

Sahalar, Tuvalar, Çulimler,

Dolganlar, Tofalar,  Þato Türkleri,

Tuha Türkleri,

Moðolistan

Hoton Türkleri, Kýrgýzlar, Kazaklar

Aymaklar, Satinler, Salur, Tatarlar Özbek, Uygur, Tuva Türkleri

Buryat

Buryat Tatarlarý, Soyot Türkleri

5

O

R

T

A

D

O

Ð

U

Suriye

Bayýr-Bucak Türkmenleri, Üçoklar

Akçakoyunlu Türkmenleri, Baraklý Türkmenleri, Karakeçili Türkmenleri, Lazkiye Türkmenleri, Halep Türkmenleri

Lübnan

Türkmen

Irak

Türkmen, Karapapah

Ýran

Azerbaycan Türkü, Türkmen, Kaþkayi,

Avþar, Karakoyunlu, Karapapah, Aðaç-eri, Mukaddem, Kengerlu, Beydilli, Ak-Koyunlu, Þahseven, Bayat, Karagözlü,  Ýmranlu, Kazak, Kara-Gözlü, Özbekler,

Geraylý, Halaç,  Kacar, Þahrûd Türkleri,

Kurd-beglu, Dulkadir

Ýsrail

Karaimler

S. Arabistan

Kazaklar, Hicaz Özbekleri

Mýsýr

Türkmen, Kýpçak

6

G

Ü

N

E

Y

 

A

S

Y

A

Afganistan

Özbek, Halaçlar, Hazara, Kazak, Türkmen, Kýrgýz, Karakalpak, Aymak, Uygur, Tatarlar, Karabað Türkleri, Zavul Türkleri, Kýzýlbaþ

Tacikistan

Özbekler, Türkmen, Tatar, Kýrgýzlar

Pakistan

Mugal Türkleri, Hunza Türkleri, Halaçlar, Karakurum

Hindistan

Mugal

Pamir

Kýrgýz

Çin Halk

Cumhuriyeti

Salur (Salar), Uygur, Kýrgýz, Kazak

Kaþgar, Özbek, Sarý Uygur, Þibe, Tuva, Tatar

Keþmir

Karakurum Türkleri, Gýlgýt, Hunza, ,

7

A

M

E

R

Ý

K

A

ABD

Kýzýlderililer, Meluncanlar,  Tilingitler,

Meksika

Mayalar, Aztekler

Honduras

Mayalar

Guatemala

Mayalar

Belize

Mayalar

Ekvator

Ýnkalar

Peru

Ýnkalar

Bolivya

Ýnkalar

Þili

Ýnkalar

8

A

F

R

Ý

K

A

Mýsýr

Anadolu Türkü

Libya

Anadolu Türkü

Tunus

Anadolu Türkü

Cezayir

Anadolu Türkü

Nijerya

Tuarekler

 

 

 

 

 

 

 


Bu haber 2109 kez okundu.

HAVA DURUMU

ANKARA

SON YORUMLAR

ANKETLER

Avrupa Birliðine benzer bir Türk Birliðinin kurulmasýný onaylýyormusunuz?

Türk Hareketi Derneði-THD © 2016 |Web Sitemiz Türk Hareketine Aittir Ýzinsiz ve Kaynak gösterilmeden kullanýlamaz.

Espower Bilisim