Facebook'ta takip et.Twitter'da takip et. Abone Ol!
Rusya Federasyonunda Yaşayan Türkler.
Yaptıklarımız, Yayınlarımız
2019-09-27 16:23

Rusya Federasyonunda Yaşayan Türkler.

RUSYA FEDERASYONU İÇERİSİNDE YAÅžAYAN TÜRKLER,

Türklerin ilk ana yurdunun Asya kıtasının ortalarında bulunduÄŸu ve dünyanın diÄŸer yerlerine buradan yayılmış oldukları bilinmektedir. Türklerin ilk ana yurdu Altay ve Sayan (KöÄŸmen) daÄŸları çevresi ile bu daÄŸların kuzey bölgeleri idi. Türkler zamanla anayurtlarından doÄŸuya, batıya ve güneye doÄŸru yayıldılar. MÖ 2 binli yıllarda Altay DaÄŸlarından Ural DaÄŸlarına ve Yayık Nehrine kadar yayılmışlardı.

Tarihi Türk toprakları,  Sakalar (İskitler) döneminde (MÖ 7 ve MS 2nci yüzyıl) abidelerde “Turkistanak”, Arap Tarihçileri arasında “Bilâd al-Türk” , 6ncı asırda “Türkistan” için “Türkiye” (Turcia) adı Bizans kaynakları tarafından kullanılmıştır. 9 ve 10ncu yüzyıllarda İdil (Volga) nehrinden Orta Avrupa’ya uzanan bölgelere “Türkiye” denmiÅŸ, Anadolu için “Türkiye” denmesi on 12nci yüzyılda baÅŸlarken, Suriye ve Mısır 13ncü yüzyılda  “Türkiye” olarak biliniyordu (KafesoÄŸlu, 1988, s. 44). 11nci yüzyılda KaÅŸgarlı Mahmut,   Çin kaynakları da Hazar’dan Çin’e kadar olan bölgede yaÅŸayan yerleÅŸik ve göçebe insanların kendilerini “Türk” ve ülkelerini de “Türkistan” diye adlandırdıklarını belirtmiÅŸtir.

MÖ 1700’lerden itibaren Türkler Altaylara yerleÅŸirken, bir yandan da MÖ 1100 yılından baÅŸlayarak Çin’in kuzeybatısına (Kansu-Ordos Bölgesi) kaymışlardır. DiÄŸer bir kısmı ise MÖ 1300-1000’li yıllarda Türkistan sahasına yerleÅŸmiÅŸlerdir.

MÖ 900’lü yıllarda Türklerin,  İskandinavya ve Baltık denizi bölgesine geldiÄŸi ve 1155 yılında, Viking döneminin ardından kurulan İsveç Krallığına katıldıkları bilinmektedir. Bu Türkler 13.yüzyılda Finlandiya’nın en eski ÅŸehri “Turku” ÅŸehrini kurmuÅŸlardır.  .

Anavatanda, İlk önce Saha (İskit) ve ÇuvaÅŸ Türkleri ana kütleden ayrılmış,  MÖ 8nci yüzyılda İskitler, batıya doÄŸru harekete geçerek Kimmerleri bölgeden kovmuÅŸlar, Tanrı DaÄŸlarından Tuna boylarına kadar olan Karadeniz kuzeyindeki düzlüklere hâkim olmuÅŸlardır.

MÖ 700’lerden itibaren Güney Sibirya, Baykal Bölgesi, MoÄŸolistan ve Yedi su havzasını etkisi altına alan Türk göçleri, doÄŸuda Ordos’a, batıda Volga bölgesine yönelmiÅŸtir. Saha Türkleri Sibirya kuzeydoÄŸusuna yönelirken, ÇuvaÅŸ Türkleri Ural DaÄŸlarının güney batı eteklerine yerleÅŸmiÅŸlerdir,

MS batı yönünde cereyan eden Türk göçleri Hazar Denizi güneyi ve kuzeyi olmak üzere iki ana yol takip etmiÅŸ,  Hazar Denizi ve Karadeniz kuzeyinden Balkanlar ve Orta Avrupa’ya göç dışında, Kafkaslara da yönelen Türk grupları olmuÅŸtur. Gittikleri bölgelerde önemli roller üstlenen Türkler, güçlü devletler kurmuÅŸlardır.

Asya’da siyasi hâkimiyetlerini kaybeden Hun Türkleri,  370’lerde Avrupa ufkunda görülmüÅŸlerdir. Batıya doÄŸru süratle geliÅŸen Hun göçü, Karadeniz kuzeyine hâkim olan Vizigot ve Ostrogot kütleleri arasında büyük panik ve korku yaratarak Kavimler göçü dediÄŸimiz genel bir harekete neden olmuÅŸtur. Bu arada Hunların idaresi altına giren İslavlar, özellikle Atilla Han’ın (M. S. 434-453) yönetiminde uzun süre yaÅŸamışlardır.

MS 461-465 yılları arasında OÄŸurların güneybatı Sibirya’dan güney Rusya’ya göç ettikleri, MS 475 yıllarından itibaren de Sabarların Aral bölgesinden Kafkaslara yayıldıkları bilinmektedir.

Hunların açtığı kuzey yolundan 4ncü yüzyıl ortalarında Göktürklerin Orta Asya’dan çıkardığı Avarlar gelerek Karadeniz’in kuzeyi ve DoÄŸu Avrupa’yı içine alan bölgede büyük bir devlet kurmuÅŸlardır. (568’e doÄŸru)

Bunu 668nci yıllardan itibaren İdil ve Tuna Bulgarları izlemiÅŸ,  Bulgarların Karadeniz kuzeyinden Volga kıyılarına ve Balkanlara yayıldıkları gözlenmiÅŸtir.   Büyük Bulgar Devleti (Kama-Çulman), İtil (Volga)Bulgar Hanlığı ve Balkanlar’a gelip Tuna boylarına yerleÅŸerek Tuna Bulgar Devletini  (670)  kurarak, Hıristiyanlığı seçmiÅŸ ve SlavlaÅŸmışlardır. Bu kavimlerin bir kısmı yerli halklar arasında eriyip giderken, bir kısmı sonradan kurulan Altın Ordu (1240-1480) devletinin tebaası olarak varlıklarını sürdürmüÅŸlerdir.

Avarlar’dan sonra bölgede büyük bir hâkim güç olarak Hazar Hanlığı ortaya çıkmış, dördüncü asırdan itibaren bölgeye gelen Hazarlar, sekiz ve dokuzuncu asırlarda büyük bir devlet haline gelmiÅŸlerdir. Dinyeper ’den Volga (İdil) vadisine kadar hâkim olmuÅŸlardır. 

Karadeniz’in kuzeyindeki Kıpçak bozkırlarında Hazarlarla birlikte Macarlar (830), Peçenekler, Kumanlar (Kıpçaklar) ve Uzlar (OÄŸuzlar) yedinci asırdan itibaren birlikte veya birbiri arkası sıra yaÅŸamışlar, bu bölgenin Türk toprağı olarak kalmasını saÄŸlamışlardır. Kumanların varlığı MoÄŸolların istilasına (1337-1340) kadar sürmüÅŸtür.

Asya tarafından son ve büyük akın olan MoÄŸolların Rusya’yı ele geçirmesi, Ruslar üzerinde çok büyük etkiler yapmıştır. İlk defa 1223’te, Rus ve Kuman ortak güçlerini Kalka muharebesinde ağır bir yenilgiye uÄŸratan MoÄŸollar, bu savaÅŸta binlerce Rus’u ve Kıpçak’ı katletmiÅŸlerdir. MoÄŸol hâkimiyetine girmek istemeyen Kumanlar ise Macaristan içlerine göç etmiÅŸlerdir

 MoÄŸol İmparatorluÄŸu, Cengiz Han’ın ölümünden sonra çocukları arasında paylaşılmış, Rusya ve Kazak topraklarına hâkim olan Batu KaÄŸan Altın Ordu devletini kurumuÅŸtur.  Altın Ordu Devleti 1237-1480 yılları arasında Rusya’yı yönetmiÅŸ On beÅŸinci asır baÅŸlarında Altın Ordu Devleti, Kırım, Kazan, Kasım, Astrahan, Sibir, Nogay Hanlıklarına bölünmüÅŸ ve sonraları Timur’un saldırılarıyla da oldukça zayıflamışlardır.

GörüldüÄŸü gibi Sibirya’nın doÄŸu hudutlarından, İdil-Ural Bölgesi, Volga Bölgesi, Kafkasya, Orta Avrupa, Baltık Denizi ve İskandinavya bölgesine kadar olan sahaya Türkler yerleÅŸmiÅŸtir.  İskit, Avrupa Hun, Sibir, Avar,  Hazar, Bulgar, Peçenek, Türk-MoÄŸol İmparatorluÄŸu, Altın Orda, Timurlular devletleri ile birçok Hanlıklar (Kırım, Ejderhan, Kazan, Kasım, Sibir ve Nogay) Türkler tarafından kurulmuÅŸtur. Dolayısıyla, Karadeniz kuzeyine DeÅŸt-i Kıpçak denmesinin nedeni de budur.

BaÅŸlangıçta, AÅŸiretler halinde ve büyük bir kargaÅŸa ve kavga içinde yaÅŸayan Slavlar, İsveçlerin yardımı ile canlanmışlardır.  İsveçli Vareg liderlerinden Rurik’i  862 yılında Rus Knezi  seçerek  ve Novgorod ÅŸehri merkezi  yaparak  ilk Rus devleti ni kurmuÅŸlardır.

882’de Kiev’deki Vareg Viking) liderini öldürtüp, Dinyeper ırmağı üzerinde önemli bir ticaret ve kültür merkezi olan ve o tarihlerde yaklaşık 7.000.000’luk büyük kısmı kırsalda yaÅŸayan Avrupa içinde 100.000 kiÅŸiye varan nüfusu ile önemli bir anakent olan bu ÅŸehri almış ve büyüyen Rus knezliÄŸinin merkezi hâline getirmiÅŸtir.

Altın Ordu Devleti zamanında Moskova önem kazanmıştır. BaÅŸlangıçta küçük bir kırsal kasabayı andıran Moskova, knezlerinin marifetli idaresi, özellikle de Altın Ordu hanlarına yönelik gösterdikleri baÄŸlılık sayesinde aldıkları büyük özerkliklerle hızla geliÅŸmiÅŸ ve güçlenmiÅŸtir. Altın Ordu hanlarından aldıkları ayrıcalıkla Moskova knezleri, hem büyük servetler edinmiÅŸler ve hem de diÄŸer Rus knezlerini zaman içerisinde kendi hâkimiyetlerine alarak veya ortadan kaldırarak merkezi bir devlet kurmuÅŸlardır.

Altın Ordu Devleti, Kırım, Kazan, Astrahan, Sibir Hanlıklarıyla Nogayların serbestçe yaÅŸadıkları bölgelere bölünmüÅŸ ve sonraları Timur’un saldırılarıyla da oldukça zayıflamıştır. Bundan iyi yararlanan Moskova KnezliÄŸi 1480’den itibaren bağımsız bir devlet gibi hareket etmeye baÅŸlamıştır. 16ncı. yüzyılın ortalarında yeni bir siyası güç olarak ortaya çıkan Moskova KnezliÄŸi, bölge siyasi dengesini deÄŸiÅŸtirebilecek bir konuma ulaÅŸmıştır. 1547'de "Moskofların Ç arı" Unvanıyla taç giyen 4ncü İvan (Korkunç  Ä°van), Türk hanlıklarının içinde bulunduÄŸu bölünmüÅŸlükten faydalanarak Türk ülkelerine saldırarak, iÅŸgal etmeye baÅŸlamıştır. Bu iÅŸgaller, İdil-Ural bölgesi, Sibirya, Türkistan ve Kafkasya’nın fethi olarak kendisini göstermiÅŸtir.

Moskova Knezi 3ncü İvan’ın 1480 yılında Altın Ordu hâkimiyetine son vermesi üzerine 6 hanlığa bölünen Altın Ordu devleti tarih sayfasından çekilirken, Türkler de bölgede zayıflamaya baÅŸlamıştır.  4ncü İvan zamanında da Rusların İdil vadisine yerleÅŸmeye baÅŸlaması, 1552’de Kazan ÅŸehrinin zapt ederek Kazan hanlığının son vermesi, Rusların Türk toprakları üzerinde yayılmasının baÅŸlangıcını oluÅŸturmuÅŸtur. Dört yıl sonra yine 4ncü İvan bu sefer İdil nehrinin Hazar’a dökülen aÄŸzı üzerinde kurulmuÅŸ olan Astrahan ÅŸehrini alarak ve Astrahan hanlığına son vermesi, İdil vadisi ile Hazar denizi kuzeyindeki geçitlerin Rus kontrolüne girmesine neden olmuÅŸ, bu durum da Türklerin 18nci yüzyıldan itibaren savunmaya geçmesine neden olmuÅŸtur.

 Kazan ve Astrahan Türk hanlıklarını ele geçirmesiyle İdil (Volga) vadisine tam hâkimiyet kazanması, Rusların ilk defa olarak Urallar gerisindeki Türk yurtlarına yaklaÅŸmasına yol açmıştır. Aslen Türk olan Stragonov ailesinin 1580 yılında Çar’a baÅŸvurarak Sibirya’yı ele geçirmek istediÄŸini belirtmesi üzerine, Rusların desteklediÄŸi ve  bu ailenin teÅŸviki  ile Yermak Timosevich adından bir Rus Kazağı, etrafına topladığı köylü, avcı, maceraperest ve çarın zulmünden kaçan kimselerden oluÅŸan askeri gücü ile Uralları geçmiÅŸ, Sibir Han’ı olan Küçüm Han’ı birçok defa yenmiÅŸ ve Sibirya’yı iÅŸgale baÅŸlamıştır. İşgal ettiÄŸi toprakları da Çar’ın himayesine sokmuÅŸtur.

Daha sonra bölgeye düzenli Rus birlikleri gönderilerek Rus ilerlemesi devam etmiÅŸ,  1620 yıllarında İrtiÅŸ doÄŸusundaki Yenisey vadisine eriÅŸmiÅŸler, 10 yıl kadar sonra da Lena Nehrini geçmiÅŸler ve 1639 yılında Pasifik Okyanusu kıyılarına varmışlardır. 1648’li yıllarda Alaska’nın batı ucundan 100 mil uzaktaki Çukuta yarımadasını ele geçirerek, Sibirya’nın iÅŸgalini 66 yılda tamamlamışlardır.

Sibirya’nın iÅŸgalinden sonra gözünü Türkistan’a çeviren Çarlık Rusya’sı,  18. Yüzyıl baÅŸlarında Türkistan’ı iÅŸgale baÅŸladılar, Kuzeyden İrtiÅŸ Nehri bölgesinden, Hazar Denizi doÄŸusundan ve  Hazar Denizinden bölgeye ilerlemeye  baÅŸladılar.

1719 ve 1720 yıllarında Kalmukların karşı koymasına raÄŸmen İrtiÅŸ nehrinin yukarı kısımlarına doÄŸru ilerlerdiler. Petro döneminde Ruslar, Hazar Denizi üzerinden de Türkistan’a girmeye çalıştılar. Çariçe Anna İvanovna döneminde (1730-1740) Rusya’nın Türkistan’a Ural daÄŸlarından itibaren uzanan stepler üzerinden ilerlenmeye çalışıldı.

1732 yılında Küçük Orda ve Orta Orda Kazakları Rus himayesini kabul ettiler. 19. yüzyılın ilk yarısında Kazak ve hatta bazı bölgelerde Kırgızların da bulunduÄŸu coÄŸrafyaların Rus birlikleri tarafından ele geçirilme süreci devam etti.  Rusların karşısında, Türkistan’da bulunan üç Türk devleti vardı bunlar, Hokand, Hive hanlıkları ve Buhara EmirliÄŸi idi

Çarlık kuvvetleri ilk önce Hokand üzerine saldırdılar ve  1865’te Hokand Hanlığının merkezi TaÅŸkent’i aldılar. 2 Mayıs 1868’de Buhara EmirliÄŸinin Semerkant ÅŸehrini aldılar. . 1873 yılında Rus saldırılarına karşı koyamayan Hive Hanlığı Rus hâkimiyetini kabul etmek zorunda kaldı.

Türkmenistan’daki Türkmen bölgelerini de ele geçirmek için harekete geçen Ruslar.  Türkmenlerin kahramanca savaÅŸtığı Göktepe müdafaası sonunda Mart 1882 yılında AÅŸkabat’ı alarak bütün Türkistan’ı ele geçirdiler.

Astrahan Hanlığının iÅŸgali ile Kafkasya yollarını açan Ruslar,  Güney Kafkasya üzerinde mücadele halinde olan Osmanlı Devleti ile Safeviler ’in durumundan faydalanarak Kafkasya ile ilgilenmeye baÅŸladı.  Öncelikle Kafkas Kabilelerinden bazılarını (Çerkez, Çeçen, Nogay vb.) kendi tarafına çekerek Rus hâkimiyetini kabul ettirdi.

 Rus yayılışının Kafkasya’da ilerleyiÅŸini gören Osmanlı Devleti ise, o zamana kadar Rus tehdidini ortadan kaldırmak maksadıyla kuzeye bir sefer yapılması düÅŸüncesiyle hazırlıklara giriÅŸildi. Büyük ümitlerle yapılan Astrahan Seferi, Kırım Han’ının tutumu yüzenden baÅŸarı kazanılamadı.

Buna karşılık Rusya, bölgedeki olaylara müdahale edebilen, hatta Güney Kafkasya'daki Hıristiyanlardan bazılarının kurtarıcı olarak gördükleri bir devlet olmaya baÅŸlaması Gürcülerden bazı Prenslikler Moskova'nın himayesine girmesine neden oldu.

17nci yüzyıl boyunca Rusya'nın Kafkasya politikasında önemli bir deÄŸiÅŸiklik olmadı. Bu yüzyıl daha çok Rusya’nın ilerideki büyük İlerleyiÅŸine zemin hazırlamakla geçirildi. Ancak Kafkasyalılar da Rusya'nın gerçek amacını anladıklarından gittikçe daha ÅŸiddetli tepkiler göstermeye baÅŸladılar. Tarki (1595), Åžetkale (Stavropol) (1604), Terek (1604) muharebeleri sonucunda Ruslar Karaçay, Balkar, Çerkez, Çeçen, Abaza, Kumuk ve Nogay bölgelerine yerleÅŸtiler.

Güneyde ise özellikle Katerina II zamanında yapılan 1768-1774 Osmanlı-Rus savaşının Osmanlılar için büyük bir yenilgi ile sonuçlanması ve imzalanan Küçük Kaynarca AnlaÅŸması’nın ağır ÅŸartları, Ruslara Kırım hanlığına son vermek ve tüm topraklarını ilhak etme ÅŸansını vermiÅŸtir (1683). Kırım’ı ele geçiren Ruslar buradan Karadeniz’e ve ötesine ulaÅŸmak için önemli bir üs elde etmiÅŸlerdir. Kırım’a yerleÅŸen Ruslar, Tuna boylarına inerek Balkanlar ve Avrupa’nın ticaretinde önemli noktaları kontrol ettikleri gibi, Kafkasya üzerinden ilerleyerek, Bakü’nün zengin petrol yataklarını ele geçirmiÅŸlerdir.

Dağıstan üzerinden Azerbaycan’a ilerleyen Ruslar, Bakü’ye girmiÅŸler, Azerbaycan Hanlıklarını ele geçirmiÅŸler ve İran’a karşı baÅŸarılı savaÅŸlar sonunda 1828’de imzaladıkları Türkmençay anlaÅŸmasıyla Nahcivan, Azerbaycan ve çevresine tam hâkimiyet saÄŸlamışlardır.

1917 yılında yapılan bir komünist ihtilalle yıkılan Rus Çarlığı yerini Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler BirliÄŸine (SSCB) bırakmıştır. 30 Aralık 1922 yılında kurulan SSCB, 15 Sovyet Sosyalist Cumhuriyetinin birleÅŸmesinden meydana geldi. Bunların içinde yer alan Rusya Sovyet Federatif Sosyal Cumhuriyeti 18 Özerk SSC’den meydana geliyordu.

26 Aralık 1991 yılında SSCB’nin dağılmasıyla birlikte 5 Bağımsız Türk Cumhuriyeti ortaya çıktı. Bunun dışında çoÄŸunluk Rusya Federasyonunda olmak üzere 13 Özerk Türk Cumhuriyeti, 1 Özerk Türk Bölgesi kuruldu.

AÅŸağıda yer alan tablolarda sadece Rusya Federasyonunda yer alan Türkler, yaÅŸadıkları yerler ve nüfusları gösterilmiÅŸtir.

BilindiÄŸi gibi Rusya Federasyonunun idari taksimatı;  7 adet Federal Bölge, Bu federal bölgeler içerisinde 9 adeti Türk olmak üzere 21 adet Özerk Cumhuriyet, 9 adet eyalet (Bölge-Kray), 46 adet  il (Yöre-Oblast), 2 adet Federal ÅŸehir, 1 adet özerk il (Oblast), 2 adet özerk Okrug, Krasnoyarsk eyaletine baÄŸlı 3 adet özerk bölüm, Tümen iline baÄŸlı 3,  adet özerk bölümden meydana gelmektedir.

Türkler Rusya Federasyonunun bu idari yapısı içinde gösterilmektedir.

 

RF’YE BAÄžLI ÖZERK CUMHURİYETLERDE YAÅžAYAN TÜRKLER

S.

No.

Cumhuriyet

Konum

Türk Nüfusu

En Çok Bulunan Grup

DiÄŸerleri

1

Adige

Güney

(Kafkasya)

5.000

Tatar

 

2

Altay

Sibirya

(Altay)

85.ooo

Altay KiÅŸi

Kazak, Teleüt, Tuba, Telengit

3

BaÅŸkurtistan

Volga

2.300.000

BaÅŸkurt

Tatar, ÇuvaÅŸ

4

Buryatya

Sibirya

(Altay)

9.000

Tatar

 

5

Çeçenistan

Güney

(Kafkasya)

9.000

Kumuk

 

6

ÇuvaÅŸistan

Volga

930.000

ÇuvaÅŸ

Tatar

7

Dağıstan

Güney

(Kafkasya)

520,000

Avar

Nogay, Azerbaycan Türkü, Kumuk

8

İnguşetya

Güney

(Kafkasya)

1.000

Kumuk

Nogay, Balkar

9

Kabardey-Balkar

Güney

(Kafkasya)

110.000

Balkar

Karaçay

10

Kalmukya

Güney

(Kafkasya)

9.000

Kazak

Türkmen, Nogay

11

Karaçay-Çerkez

Güney

(Kafkasya)

180.000

Karaçay

Nogay, Tatar

12

Karelya

Kuzey-Batı

(Baltık)

-

Tatar

 

13

Hakasya

Sibirya

(Altay)

75.000

Hakas

Tatar

14

Komi

Ural

30.000

Tatar

ÇuvaÅŸ, Azerbaycan Türkü

15

Mari El

Volga

50.000

Tatar

 

16

Mordova

Volga

50.000

Tatar

 

17

Kuzey Osetya

Güney

(Kafkasya)

13.000

Kumuk

 

18

Saha Eli

Sibirya

450.000

Saha

Dolgan, Tatar, BaÅŸkurt, Azerbaycan Türkü, ÇuvaÅŸ, Özbek

19

Tataristan

Volga

 

 

2.300.000

Tatar

ÇuvaÅŸ, BaÅŸkurt, Azerbaycan Türkü, Özbek, Kazak

20

Tuva

Sibirya

(Altay)

235.000

Tuva

Hakas

21

Udmurtya

Volga

110.000

Tatar

 

 

RF KRAYLARDA (BÖLGE/EYALET) YAÅžAYAN TÜRKLER

S.

No.

Kray

Konum

Türk Nüfusu

En Çok bulunan Grup

DiÄŸer

1

Altay Kray

Sibirya

(Altay)

23 000

Tatar Kazak

 

2

Kamçatka Kray

UzakdoÄŸu

3 000

Tatar

 

3

Kharabarovsk Kray

UzakdoÄŸu

9 000

Tatar

 

4

Krasnodar Kray

Güney

(Kafkasya)

55 000

Tatar, Türkmen

Azerbaycan Türkü, ÇuvaÅŸ, Özbek, Kırım Tatarı

5

Krosnajarski Kray

Sibirya

105.000

Tatar,

Dolgan

Azerbaycan Türkü,  ÇuvaÅŸ, Hakas, Kırgız, BaÅŸkurt, Saha, Özbek, Kazak, Tuva

6

Perm

Ural

 

Tatar

 

7

Primorsky Kray

UzakdoÄŸu

35.000

Tatar    .

 

Azerbaycan Türkü, ÇuvaÅŸ, BaÅŸkurt, Özbek, Kazak

8

Stavropol Kray

Güney

(Kafkasya)

95.000

Nogay, Karaçay

Azerbaycan Türkü, Türkmen, Tatar

9

Zabaykalsky Kray

Sibirya

(Altay)

25.000

Tuva

Tuba, Tatar

 

RF OBLASLARDA (YÖRE/İL) YAÅžAYAN TÜRKLER

S.

No.

Oblast

Konumu

Türk Nüfusu

En Çok Bulunan Grup

DiÄŸer

1

Amur

UzakdoÄŸu

7.000

Tatar

Tuva

2

Arkhangelsk

Kuzey-Batı

(Baltık)

1.000

Tatar

 

3

Astrahan

Güney

(Hazar)

270.000

Kazak

Tatar, Azerbaycan Türkü, Nogay, Türkmen, Kumuk, Özbek, Astrahan Tatarı, Kafkas Türkmenleri

4

Belgorod

Merkez

(Batı)

13.000

Azerbaycan Türkü

Kafkas Türkmeni, Tatar

5

Bryansk

Merkez

(Batı)

5.000

Azerbaycan Türkü

Tatar

6

Çelyabinsk

Volga

390.000

Tatar

BaÅŸkurt, Kazak, ÇuvaÅŸ, Azerbaycan Türkü, Özbek

7

İrkutsk

Sibirya

(Altay)

850

Tofa

 

8

Ivanovo

Merkez

(Batı)

3.000

Tatar

Azerbaycan Türkü, ÇuvaÅŸ

9

Kaliningrad

Merkez

(Batı)

10.000

Tatar

Azerbaycan Türkü, ÇuvaÅŸ, Kazak, Özbek

10

Kaluga

Merkez

(Batı)

11.000

Tatar

ÇuvaÅŸ, Azerbaycan Türkü

11

Kemerovo

Sibirya

(Altay)

25.000

Tatar

ÇuvaÅŸ

12

Kirov

Merkez

(Batı)

30.000

Tatar

 

13

Kostroma

Merkez

(Batı)

4.200

Tatar

Azerbaycan Türkü

14

Kurgan

Volga

60.000

Tatar

BaÅŸkurt, Kazak

15

Kursk

Merkez

(Batı)

4.700

Azerbaycan Türkü

Tatar, Türk

16

Leningrad

Kuzey-Batı

(Baltık)

14.000

Tatar

Azerbaycan Türkü, Özbek, Kazak

17

Lipetsk

Merkez

(Batı)

5.200

Azerbaycan Türkü

Tatar

18

Magadan

UzakdoÄŸu

3.600

Tatar

Azerbaycan Türkü Saha, ÇuvaÅŸ, BaÅŸkurt

19

Moskova Oblast

Merkez

(Batı)

130.000

Tatar

ÇuvaÅŸ,  Kazak, Özbek

 

20

Murmansk

Kuzey-Batı

Baltık

12.000

Tatar

Azerbaycan Türkü

21

Nijniy Novgorod

Merkez

(Batı)

62.000

Tatar

ÇuvaÅŸ

22

Novgorod

Merkez

(Batı)

4.000

Tatar

Azerbaycan Türkü

23

Novosibirsk

Sibirya

(Altay)

30.000

Tatar

Kazak, Azerbaycan Türkü, ÇuvaÅŸ

24

Omsk

Sibirya

(Altay)

142.000

Kazak

Tatar, ÇuvaÅŸ

25

Orenburg

Volga

400.000

Tatar

Kazak, BaÅŸkurt, ÇuvaÅŸ, Azerbaycan Türkü, Özbek

26

Oryol

Merkez

(Batı)

3.500

Tatar

Azerbaycan Türkü

27

Penza

Volga

 

Tatar

 

28

Pskov

Kuzey-Batı

(Baltık)

2.300

Tatar

Azerbaycan Türkü, ÇuvaÅŸ

29

Rostov

Güney

(Kafkasya)

75.000

Kafkas Türkmenleri

(Türk)

Tatar, Kazak, ÇuvaÅŸ, Azerbaycan Türkü

30

Ryazan

Merkez

10.000

Tatar

ÇuvaÅŸ

Azerbaycan Türkü

31

Sakhalin

UzakdoÄŸu

6.000

Tatar

Azerbaycan Türkü

32

Samara

Ural

310.000

Tatar

ÇuvaÅŸ, Kazak, BaÅŸkurt, Özbek, Azerbaycan Türkü

33

Saratov

Volga

170.000

Kazak

Tatar, ÇuvaÅŸ, Azerbaycan Türkü, BaÅŸkurt, Özbek.

34

Smolensk

Merkez

(Batı)

4.000

Tatar

Azerbaycan Türkleri

35

Sverdlovsk

Ural

240.000

Tatar

BaÅŸkurt, Azerbaycan Türkü, ÇuvaÅŸ, Özbek, Kazak

36

Tambov

Volga

8.000

ÇuvaÅŸ

Tatar, Azerbaycan Türkü

37

Tomsk

Merkez

24.000

Tatar

Azerbaycan Türkü

38

Tula

Merkez

14.000

Tatar

Azerbaycan Türkü, ÇuvaÅŸ

39

Tver

Merkez

13.000

Tatar

Azerbaycan Türkü, ÇuvaÅŸ

40

Tümen

Ural

390.000

Tatar

BaÅŸkurt, Azerbaycan Türkü, ÇuvaÅŸ, Kazak, Kumuk, Sibirya Tatarı, Özbek, Nogay, Kırgız, Gagavuz

41

Ulyanovsk

Ural

320.000

Tatar

BaÅŸkurt, Azerbaycan Türkü

42

Vladimir

Merkez

14.000

Tatar

Azerbaycan Türkü, ÇuvaÅŸ

43

Volgograd

Volga

95.000

Kazak

Tatar, Azerbaycan Türkü, ÇuvaÅŸ

44

Vologda

Merkez

3.600

Azerbaycan Türkü

Tatar

45

Voronezh

Merkez

(Batı)

18.000

Azerbaycan Türkü

Tatar, Türk (Kafkas Türkmen’i), ÇuvaÅŸ

46

Yaroslavl

Merkez

12.000

Tatar

Azerbaycan Türkü

 

RF FEDERAL ÅžEHİRLERDE YAÅžAYAN TÜRKLER

 

S.

No.

Federal Åžehir

Konumu

Türk Nüfusu

En çok bulunan Grup

DiÄŸerleri

1

Moskova

Merkez

310.000

Tatar

Azerbaycan Türkü, Özbek, ÇuvaÅŸ, Kazak, BaÅŸkurt

2

Sankt-Peterburg

Kuzey-Batı

Baltık

63.000

Tatar

Azerbaycan Türkü, ÇuvaÅŸ

 

RF ÖZERK OBLASLARDA ( ÖZERK YÖRE/ÖZERK İL) YAÅžAYAN TÜRKLER

S.

No.

Özerk İl

Konumu

Türk Nüfusu

En çok Bulunan Grup

DiÄŸerleri

1

Yahudi Özerk İli

UzakdoÄŸu

2.500

Tatar

Azerbaycan Türkü, ÇuvaÅŸ, BaÅŸkurt, Özbek

 

RF ÖZERK OKRUGLARDA YAÅžAYAN TÜRKLER

S.

No.

Özerk Okrug

Konumu

Türk Nüfusu

En çok Bulunan Grup

DiÄŸerleri

1

Çukotka

Sibirya

2.200

ÇuvaÅŸ

Tatar, BaÅŸkurt, Azerbaycan Türkü

2

Nenets

Ural

250

Tatar

 

 

 

 

RF KRASNOYARSK KRAYI (EYALETİ) ÖZERK BÖLÜMÜNDE YAÅžAYAN TÜRKLER

S.

No.

Bölümleri

Konumu

Türk Nüfusu

En çok Bulunan Grup

DiÄŸerleri

1

Taymir

Sibirya

7.250

Dolgan

Tatar, Azerbaycan Türkü

2

Evenk

Sibirya

1.200

Saha

Tatar, Hakas

3

Krasnoyarsk

Sibirya

95.000

Tatar

Özbek, Kazak, Hakas

 

RF TÜMEN OBLASTININ ÖZERK BÖLÜMÜNDE YAÅžAYAN TÜRKLER

S.

No.

Bölümleri

Konumu

Türk Nüfusu

En çok Bulunan Grup

DiÄŸerleri

1

Khanty-Mansi

Ural

250.000

Tatar

BaÅŸkurt, Azerbaycan Türkü, ÇuvaÅŸ, Kumuk, Özbek, Kazak, Nogay, Kırgız, Gagavuz, Türk

2

Yamalia

Ural

45.000

Tatar

Azerbaycan Türkü, BaÅŸkurt

 

3

Tümen

Ural

100.000

Tatar

BaÅŸkurt, Azerbaycan Türkü, ÇuvaÅŸ, Kumuk, Özbek, Kazak, Nogay, Kırgız, Gagavuz, Türk

 

 

 


Bu haber 3173 kez okundu.
  • EL-UCUN TV
    28 Eylül 2020 günü saat 19.00 da Türk Hareketi Genel BaÅ...

HAVA DURUMU

ANKARA

SON YORUMLAR

  • EL-UCUN TV

    Sizinle gurur duyuyorum değerli büyüğüm komutanım , her zaman sizinle

ANKETLER

Terörsüz Türkiye Çalışmalarını Doğru Buluyormusunuz

Türk Hareketi Derneği-THD © 2016 |Web Sitemiz Türk Hareketine Aittir İzinsiz ve Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Espower Bilisim