Cengiz Han'ın Türk olup olmadığı hakkında kimsede ÅŸüphe olmasın. O, Özbe öz Türktür.
Profesör Zeki Velidi Togan, 1941'de yayınladığı "MoÄŸollar, Çengiz. ve Türklük" adlı küçük eserinde, (s. 18) ve 1946'da yayınladığı "Umumî Türk Tarihine GiriÅŸ" adlı büyük ve deÄŸerli eserinde (s. 66) Çengiz Han'ı 1221'de ziyaret eden Çao-hong adlı bir Çin elçisinin verdiÄŸi bilgiyi nakletmiÅŸtir. Bu elçi, Cengiz'in eski Åžato Türklerinden indiÄŸini gayet açık olarak belirtmiÅŸtir.
Tarihte iki devlet kuran Åžatolar, günümüzde Mançurya’da 1000 çadır kalmışlardır.
Åžatolar ise, bilindiÄŸi üzere eski Gök Türkler'den inen büyük bir uruktur. Cengiz'in tipi hakkındaki tarihî bilgiler de (uzun boy, kumral saç, beyaz ten, yeÅŸil göz) eski Gök Türk kaÄŸanlarınınkine uymaktadır. Cengiz'in aile adı olan "Börçegin", "Börü Tegin'in MoÄŸolca söyleniÅŸinden ibaret olduÄŸu gibi "Çengiz" kelimesi de "Tengiz" yani "Deniz" kelimesinin MoÄŸolca söyleniÅŸinden baÅŸka bir ÅŸey deÄŸildir. Türkçe'de "t" ile baÅŸlayan kelimelerin MoÄŸolca'da "ç" ile baÅŸladığını Altay dilleri uzmanları söylemektedir.
Yrd. Doç. Dr. Bekir ÅžiÅŸman’ın “Defter-i Çingiznâme” ve Türk Destanlarındaki Kahraman Tipolojisi Açısından“Cengiz Han” makalesinde ÅŸu görüÅŸlere yer verilmiÅŸtir:
"Cengiz Han, dünya tarihini etkilemiÅŸ nadir hükümdarlardan biridir.Onun hayatını ve mücadelelerini anlatan epik hikâyelere “Cengiznâme” adı verilmektedir. Cengiznâmeler üzerine en son çalışmayı Maria İvanics ve Mirkasym A. Usmanov yayımlamıştır. Bu eser “Das Buch der Dschingis-Legende (Däftär-i Çingiz-nâmä) I” olarak adlandırılmıştır. Defter-i Çingiznâme,altı bölümden oluÅŸmaktadır. Birinci bölümde (Fasl-i dâstân-i näsl-i Çingiz), Cengiz Han’dan bahsedilir. Bu anlatıya göre Cengiz Han, Türk destanlarındaki kahraman tipine uygunluk göstermektedir.
“Cengiznâme”, Cengiz Han’ın soyu, doÄŸuÅŸ tarzı, fetihleri ve tesiri hakkındaki genel halk rivayetlerinden derlenmiÅŸ, fakat “tarihî” mahiyette bir destandır. Cengiz’in ÅŸeceresi baba tarafından “OÄŸuz Han”a dayanıyor ki, tarihçi ReÅŸidüddin Camiü’t-Tevârih’inde bunu kaydetmektedir. Anası tarafından ise “Altun Han” neslindendir (Köprülü 1986: 234).
onun yükseliÅŸinde etkisi olan, yakın münasebet kurduÄŸu ve akrabalık tesis ettiÄŸi pek çok boyun, aÅŸiretin Türk olduÄŸunu ve Türkçe isimler taşıdığını da burada belirtmek durumundayız. ÖrneÄŸin; Uryat, Talciyut, Uysun, Salciyut, Barlas,Urugut, Ürenküt, Baykut ve Kanglıyat bu kabilelerden yalnızca birkaçıdır.